Työttömien laittaminen karenssiin on lisääntynyt merkittävästi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Paljon aktiivimallia kovempi leikkuri kasvaa rajusti

Kansanedustaja kysyy työttömyysturvan karenssipäätösten lisääntymisestä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiahon kirjallisessa kysymyksessä todetaan, että ”varsin vähälle huomiolle työvoimapolitiikan kokonaisuudessa on jäänyt aktiivimallin leikkuria paljon kovempi leikkuri, nimittäin työttömyysturvan karenssit”.

– Työvoimahallinto voi määrätä työttömälle kokonaan korvauksettoman ajan, jolloin työttömällä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Eri perusteita, joilla tällainen työvoimapoliittinen lausunto voidaan antaa, on lukuisia, kysymyksessä todetaan karenssin selitykseksi.

Vuonna 2008 karensseja määrättiin 33 468 ja vuonna 2018 jo 118 636. Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä karensseja oli määrätty 85 256. Korvauksetonta aikaa voi määrätä 90 päivää tai toistaiseksi.

Yrttiahon mielestä ”karenssi on sadan prosentin työttömyysturvaleikkuri”. Hän kysyy ”miten hallitus aikoo puuttua työttömyysturvan karenssipäätösten määrän hälyttävään kasvuun, miten päätökset jakautuvat ikäluokittain, mikä on karenssipäätösten vaikutus työttömyysturvamenoihin ja  onko karenssien määrän lisäämisen todellinen tarkoitus säästää työttömyysturvamenoja?”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt