X
SULJE MAINOS
Yhdysvaltain suurlähetystö Kuubassa. LEHTIKUVA / AFP

Paljastus äänihyökkäyksistä: Jatkuneet jo vuosikymmeniä

Amerikkalaisiin kohdistuvien mikroaaltohyökkäysten arvioidaan kiihtyneen viime aikoina.

Yhdysvaltain diplomaatteihin ja muihin virkailijoihin kohdistuneista salaperäisistä ääni- tai mikroaaltohyökkäyksistä on kerrottu viime aikoina myös maan omalla maaperällä.

Tapauksia on tutkittu myös Kuubassa, Kiinassa ja Venäjällä.

Yhdysvaltain tiedakatemia PNAS julkaisi joulukuussa selvityksen, jonka mukaan niin sanottu Havannan syndrooma johtui todennäköisesti suunnatun radiotaajuisen eli RF-säteilyenergian vaikutuksista. Senaatin tiedusteluvaliokunnan jäsenet ovat arvioineet hyökkäysten lisääntyneen.

Guardian-lehden mukaan CIA:n, ulkoministeriön ja puolustusministeriö Pentagonin työryhmät ovat selvittäneet myös amerikkalaissotilaisiin kohdistuneita mahdollisia mikroaaltohyökkäyksiä Lähi-idän alueella.

Kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n julkaisemien tietojen perusteella hyökkäyksiä on ehkä tehty jo vuosikymmenien ajan. Asia kävi ilmi NSA:n vastavakoilutehtävissä toimineen Mike Beckin korvausta käsitelleen oikeustapauksen yhteydessä. Beckin epäillään saaneen Parkinsonin tautia muistuttavia oireita mikroaaltoaseen käytöstä.

NSA viittaa lausunnossaan vuonna 2012 saatuihin tiedustelutietoihin ”vihamielisestä maasta”, johon Mike Beck matkusti vuonna 1996. Valtion epäiltiin käyttäneen korkeaenergistä mikroaaltoasetta, joka pystyi ”heikentämään, uhkaamaan tai tappamaan vihollisen ajan myötä jättämättä todistusaineistoa”.

Beck oli lähetetty kollegansa kanssa kyseiseen maahan varmistamaan, ettei rakenteilla olevaan diplomaattirakennukseen ollut asennettu kuuntelulaitteita.

– Tiesimme mihin ryhdyimme, sillä vihamielistä maata voi pitää turvallisuuden kannalta kriittisenä toimintaympäristönä, Mike Beck sanoo.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:ta on arvosteltu epäiltyjen hyökkäysten hitaasta tutkinnasta.

LUE MYÖS:
Mystinen äänihyökkäys nyt Valkoisen talon luona, virkailijat uhreina (VU 30.4.2021)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt