Valkoinen talo Washington D.C.:ssä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Mystinen äänihyökkäys nyt Valkoisen talon luona, virkailijat uhreina

Välikohtauksista on aiemmin epäilty Venäjän tai Kiinan agentteja.

Turvallisuusviranomaiset tutkivat Yhdysvalloissa kahta mahdollista ääni- tai mikroaaltohyökkäystä, jotka voivat olla yhteydessä muun muassa Kuubassa ja Kiinassa sattuneisiin välikohtauksiin.

CNN:n mukaan toinen tapauksista sattui lähellä Valkoista taloa Washington D.C.:ssä. Kansallisen turvallisuuden neuvoston jäsenen kerrotaan saaneen oireita suurella nurmikkoalueella, joka sijaitsee Valkoisen talon eteläpuolella. Valkoisen talon työntekijä oli kertonut vastaavasta tapauksesta vuonna 2019 ulkoiluttaessaan koiraansa pääkaupungin lähettyvillä.

Puolustusministeriö Pentagon ja muut liittovaltion virastot eivät ole vielä selvittäneet välikohtausten alkuperää. Puolustushallinnon edustajat ovat kertoneet tapahtuneesta senaatin ja alahuoneen puolustusvaliokunnille.

Oireet muistuttivat niin sanottua Havannan syndroomaa, jolla viitataan loppuvuodesta 2016 ilmoitettuihin ”hyökkäyksiin” ulkoministeriön henkilökuntaa vastaan. Uhrit kertoivat päänsärystä, pahoinvoinnista, kuulo-oireista, pyörrytyksestä ja ajoittain ”läpitunkevasta äänestä”.

Välikohtauksista on epäilty aiemmin Venäjän tai Kiinan agentteja, jotka olisivat käyttäneet radio- tai mikroaaltolaitteita. Elektromagneettiset pulssit olisivat voineet tunkeutua uhrien korvien kautta kallon sisälle, jossa energia olisi aiheuttanut pieniä kuplia tai värinää sisäkorvassa ja verisuonissa. Näin aiheutuvat fysiologiset vauriot voivat muistuttaa ”minihalvauksia”.

Pentagon otti tapauksista tutkintavastuun, sillä CIA:n ja ulkoministeriön ei koettu tehneen tarpeeksi asian selvittämiseksi.

LUE MYÖS:
Äänihyökkäykset ajoivat USA:n Kuubasta – CIA yhä ymmällään (VU 20.11.2018)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt