Verkkouutiset

Pakolaisen perheenyhdistäminen on vaikeaa – ”kulut maksettava itse”

Asiantuntijoiden mukaan pakolaistaustaiset perheet velkaantuvat prosessissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomesta oleskeluluvan saaneen pakolaisen ulkomailla olevalla perheenjäsenellä on mahdollisuus hakea oleskelulupaa Suomeen. Tällöin puhutaan perheenyhdistämisestä, ja perheenjäseniksi katsotaan käytännössä ydinperhe.

– Perheenyhdistäminen voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa kyse on kuukausien tai vuosien prosessista, joka on perheelle työläs ja kallis. Perheiden on itse maksettava kaikki kulut, jotka voivat yltää kymmeniintuhansiin euroihin, toteavat Tampereen sosiaalityöntekijä Netta Bracone, Oulun yliopiston yliopistonlehtori Johanna Hiitola ja Kanta-Hämeen sosiaalityöntekijä Eveliina Julkunen Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Heidän mukaansa pelkkien hakemus- ja käsittelykulujen lisäksi kuluja aiheuttavat perheenjäsenten matkat suurlähetystöihin oleskelulupahakemusta jättämään ja haastatteluihin (usein toiseen maahan), kalliit viisumikustannukset sekä lopulta perheenjäsenten matkat Suomeen, jos oleskeluluvan saamisessa onnistutaan.

– Yleensä Suomessa asuva perheenjäsen yrittää kattaa nämä kulut ottamalla paljon velkaa ja elämällä itse erittäin niukasti. Taloudellista tukea kuluihin ei voi saada sosiaalitoimesta tai Kelasta.

– Suomessa oleva perheenjäsen voi pyrkiä kattamaan kuluja työtuloilla. Tulot eivät silti välttämättä auta perheenyhdistämisessä, sillä suurten hakemuskulujen lisäksi perheenyhdistämisen esteenä voivat olla perheenjäsenen liian pienet tulot.

Vuoden 2016 lakimuutoksen myötä myös osalta pakolaistaustaisia perheenjäseniä voidaan edellyttää tietyn tason tuloja tai varallisuutta Suomessa, jotta perheenjäsenet voivat saada oleskeluluvan.

Esimerkiksi nelihenkisen perheen yhdeltä vanhemmalta edellytetään 2[nbsp]600 euron nettotuloja saadakseen puolison ja kaksi lasta Suomeen. Tällaiseen tulotasoon yltäminen ja työllistyminen yleensä ottaen kotoutumisen alkuvaiheessa on vaikeaa.

– Perheenyhdistäminen on tehty lainsäädännössä vaikeaksi, kalliiksi ja kuormittavaksi pakolaisperheille. Suuret perheenyhdistämiskulut aiheuttavat tutkitusti velkaantumista ja huolia. Korkea toimeentulon edellytys on monelle mahdoton saavuttaa, kolmikko kirjoittaa.

– Kuormittava prosessi suurine velkataakkoineen vaikeuttaa pakolaisten kotoutumista sekä lisää mielenterveysongelmia ja monenlaista pahoinvointia. Edellä mainituista syistä on inhimillisesti tärkeää, että Suomi helpottaisi perheenyhdistämisprosessia, joka on monilla mittareilla Pohjoismaiden tiukin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)