Lähes kolmannes ­rahapelituotoista tulee moni­ongelmaisilta ihmisiltä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Päivi Räsänen: Kauppojen rahapelikoneet kiellettävä

Kansanedustaja siirtäisi rahapeliautomaatit valvottuihin pelisaleihin.

Rahapeliautomaatit tulisi poistaa kaupoista, kirjoittaa kristillisdemokraattien Päivi Räsänen Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Räsänen perustelee esitystään sillä, että rahapelihaitat koskettavat suoraan tai välillisesti satojatuhansia suomalaisia. Suosituimmat pelimuodot Suomessa ovat raha-automaatit, lotto ja raaputusarvat.

– Raha­pelaamisesta aiheutuu merkittäviä sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja, jotka kohdistuvat pelaajiin, heidän lähiyhteisöihinsä ja yhteiskuntaan.

– Lähes kolmannes ­rahapelituotoista tulee moni­ongelmaisilta ihmisiltä, työttömiltä, eläkeläisiltä tai lomautetuilta, Päivi Räsänen viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitykseen.

Hänen mukaansa uuteen arpajaislakiin ehdotettu pelaajan pakollinen tunnistautuminen raha-automattipelaamisessa ei ole yksinään riittävä toimenpide pelihaittojen ehkäisyn tehostamiseksi.

Räsäsen mukaan on ongelmallista, että korkean haittariskin pelimuoto olisi yhä helposti saatavilla. Hän siirtäisikin peliautomaatit kaupoista erillisiin ja valvottuihin Veikkauksen pelisaleihin.

– Järjestelmää tulisi edelleen kehittää tähän suuntaan, vaikka Veikkaus on tätä vastustanut

– Hyvänä tutkimusnäyttönä voidaan pitää Norjaa, jossa rahapeliautomaattien poistaminen kaupoista vuonna 2007 on vähentänyt merkittävästi rahapeliongelmia, Räsänen kirjoittaa.

Pelipisteissä pelaamista olisi Räsäsen mukaan mahdollista rajoittaa itse asetettavilla tappio- ja rahansiirtorajoilla sekä viranomaisten määrittelemillä ylärajoilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt