Paavo Väyrysen vaalirahoituskuviot puhuttavat julkisuudessa LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Satu Schauman: Paavo Väyrysen vaalirahoitus setvittävä pohjamutia myöten

Muut jättivät ennakkoilmoituksen vaalirahoituksesta, paitsi Paavo Väyrynen. Miksi?

Tammikuun presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen erottui muista ehdokkaista ainakin tässä: hän ei tehnyt ennakkoilmoitusta vaalirahoituksestaan. Kaikki muut toimittivat sellaisen asianmukaisine erittelyineen Valtiontalouden tarkastusvirastoon 26.1 mennessä.

Ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen, mutta Väyrysen ratkaisu herätti jo tuolloin kysymyksiä.

Väyrysen kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho perusteli tuolloin Lännen Medialle ilmoituksen tekemättä jättämistä sillä, että kyseessä on ”ohut organisaatio”. Hauta-aho arvioi tuolloin kampanjan kokonaiskustannuksiksi 140-150 000 euroa, josta Väyrysen ”omaa rahaa” jäisi maksettavaksi 60 000-80 000 euroa.
Viikonloppuna putosi uutispommi: kansalaispuolue ilmoitti erottaneensa Paavo Väyrysen puolueen jäsenyydestä ja tehneensä hänestä tutkintapyynnön poliisille. Keskeisenä syynä mainittiin presidentinvaalien rahoitukseen liittyvät väärinkäytökset ja epäselvyydet.

Paavo Väyrynen kiisti kansalaispuolueen johtohahmojen syytökset Uuden Suomen blogissaan, jossa hän katsoi meneillään olevan puolueen ”laiton kaappausyritys”. Väyrynen selvitti blogissaan myös monimutkaisia rahoituskuvioitaan: miksi hän ”joutui yksin hoitamaan” puolueen rahaliikenteen ja lainaamaan varojaan laskujen maksamiseen, miten hän lainasi 42 000 euroa Suomen linja ry:n kautta valitsijayhdistykselle, kuinka hän sittemmin vielä joutui lainaamaan ja siirtämään Suomen linja ry:n kautta rahoja puolueelle ja edelleen valitsijayhdistykselle…

Kansalaispuolueen Tuula Komsi hämmästeli saman tien Väyrysen selvitystä omassa Uuden Suomen blogissaan: ”…että hän (Väyrynen) siis päätti itse, puolueelta kysymättä, maksaa ison summan kampanjakuluja käyttämällä puolueen tiliä, merkkasi keneltäkään kysymättä summan ”lainaksi” ja ajatteli, kuten hän tuossa kirjoittaa, että voi ehkä tällä tavalla puolueen tiliä käyttäen saada rahansa myöhemmin takaisin. Tämä on sikälikin erikoista, että Väyrynen kuitenkin sanoo itse, ettei halunnut kansalaispuolueen näkyvän millään tavalla kampanjassa mukana.”

Paavo Väyrysen ympärille kehkeytynyttä uutta saippuadraamaa seuratessa moni kansalainen on varmasti jo pudonnut kärryiltä. Ketä ja mitä tässä oikein pitäisi uskoa? Rahoja on liikuteltu ja siirrelty, mutta onko tässä toimittu oikein vai väärin?

Väyrynen korosti blogissaan, että ”mitään laitonta ei kansalaispuolueen talouden suhteen ole tapahtunut.” Hän vakuutti myös, että valitsijayhdistys jättää vaalirahoitusilmoituksen määräaikaan mennessä. Varsinainen vaalirahailmoitus, joka on siis kaikille presidentinvaaleissa ehdolla olleille pakollinen, on oltava perillä Valtiontalouden tarkastusvirastossa 2.4 kello 15:een mennessä.

Huhtikuulle ei ole varaa odottaa. Sitä ennen Paavo Väyrysen vaalirahoitussotkuun on saatava selvyys pohjamutia myöten. Onko rahojen siirtelyssä tapahtunut laittomuuksia vai ei? Myös Väyrysen läheiset suhteet venäläismielisiin yhdistyksiin ovat herättäneet pohdintoja. Onko Paavo Väyrynen kertonut avoimesti kaikista tukijoistaan?

Paavo Väyrystä äänestäneillä ja kaikilla muillakin on oikeus tietää. Olisi hyvä ollut tietää jo aiemmin.

Satu Schauman

Satu Schauman

Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt