Pääministeri Juha Sipilä: Työmarkkinajärjestöt jatkavat keskusteluja

Pääministeri Juha Sipilä kertoo pyytäneensä työmarkkinajärjestöjä jatkamaan vielä keskusteluja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi, että kahden viikon aikana ei ole saatu ratkaisua viiden prosentin kustannuskilpailukykypakettiin, mutta prosessin aikana esille on tullut niin paljon uutta konkretiaa, että hän on pyytänyt työmarkkinaosapuolia jatkamaan keskustelua.

Sipilä kertoi, että uudessa asetelmassa yhdistetään kilpailukykytoimet ja palkkamaltti. Ratkaisuun pyritään lähiviikkojen aikana.

Hallitus aikoo silti antaa tiedonannon kilpailukykypaketistansa eduskunnalle keskiviikkona. Hallitus pitää uuden tiedotustilaisuuden tiedonannon tarkentuneesta sisällöstä tänään maanantaina noin kello 19.30–20.

– Pidämme kiinni 5+5 prosentin tavoitteesta ja tulemme antamaan työmarkkinajärjestöille avuksi valtiovarainministeriön virkamiehiä sen varmuudeksi, että meidän laskemat ovat täsmällisiä ja että vaikutus kestävyysvajeeseen pysyy 0,5 prosentissa, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kiitteli työmarkkinajärjestöjä siitä, että vuori on hieman liikahtanut. Hän piti hyvänä sitä, että prosessi jatkuu ja toivoi konkreettisia esityksiä työmarkkinajärjestöiltä.

– Äsken vielä päätettiin, että jatketaan tätä työskentelyä. Tässä on tarkoitus yhdistää työmarkkinakierros ja hallituksen kilpailukykytavoitteet. Katsotaan sitten löydetäänkö tästä kokonaisuudesta ratkaisu, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi.

Akavan Sture Fjäder sanoi pitävänsä hyvänä sitä, että neuvottelut jatkuvat.

– Se on parempi tie, että saadaan tasapuolisempi ratkaisu kaikille. Se, että vain naisvaltaiset alat maksaisivat tämän, ei ole oikeudenmukaista, Fjäder sanoi.

Keskitetty palkkaratkaisu ei kelpaa EK:lle

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi, että tänäänkin on käyty neuvotteluja ja EK olisi ollut valmis etenemään viiden prosentin kilpailukykypaketin osalta.

– Mutta yksimielisyyttä vaihtoehtoisesta esityksestä ei löytynyt, niin kuin hyvin tiedätte, Häkämies totesi.

Häkämiehen mukaan työmarkkinajärjestöjen tehtävänä on tuottaa lisäinformaatiota siitä, mitä kahden viiden prosentin taustalla on.

Häkämies halusi kuitenkin tehdä selväksi, että EK:lle ei keskitetty palkkaratkaisu kelpaa.

– Me emme ole etenemässä keskitetyn palkkaratkaisun kautta. Me tavoittelemme seuraavaa palkkakierrosta liittokierroksena, mutta tutkailemme löytyykö jokin sellainen tapa, jota me keskusjärjestönä voisimme tukea.

Häkämies tähdensi vielä, että jos kytkentää ennenaikaiseen palkkaratkaisuun haetaan, niin sen pitää olla liittokohtainen kierros, ei keskitetty. Häkämies huomautti, ettei kesällä sovittu työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmas vuosi ole tullut vielä edes voimaan.

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi heidän suhtautuvan palkkaratkaisuun pragmaattisesti.

– Meille käy koordinoitu liittokierros, liittokierros tai keskitetty kierros.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt