Verkkouutiset

Opiskelijajärjestöt vastustavat kaavailtuja lukukausimaksuja

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ovat pettyneitä esitettyihin lukukausimaksuihin EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän johtamissa hallitusneuvotteluissa julkaistiin keskiviikkona työryhmien linjauksia EU-politiikasta, maahanmuutosta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Maahanmuuttoa käsittelevässä dokumentissa työryhmä esittää lukukausimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

– Maksuton koulutus on suomalaisen koulutuspolitiikan ja hyvinvointivaltion kivijalka ja sen murtaminen olisi vakava virhe Suomen hallitukselta, SYL ja SAMOK sanovat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lisäksi opiskelijajärjestöissä herättää kummastusta se, että maksuja tuodaan koulutusjärjestelmäämme maahanmuuttopoliittisin perustein.

– On raukkamaista tuoda maksut neuvottelupöytään ohi muiden koulutuspoliittisten linjojen. Vaikka hallitusohjelmatyö onkin ollut ilmeisen jouhevaa, ei tällaisia asiantuntijakysymyksiä tule ohittaa näin räikeästi, eikä varsinkaan näin suurissa kysymyksissä, SAMOK:n puheenjohtaja Joonas Peltonen toteaa.

Opiskelijajärjestöjen mukaan lukukausimaksut aiheuttaisivat Suomelle selvän tappion kansainvälistymiskehityksessä, eikä niillä tuoda

lisärahoitusta korkeakoulutukseen, millä maksuja onkin usein perusteltu. CIMO:n ja VATT:n julkaiseman esiselvityksen mukaan kansainväliset opiskelijat tuovat maahan selkeää kansantaloudellista hyötyä. Tässä taloudellisessa tilanteessa maksujen periminen kuihduttaisi kassavirrat, joita kansainväliset opiskelijat tuovat maahan ostovoiman muodossa.

– Kokemukset muista Pohjoismaista osoittavat, että lukukausimaksut romahduttavat kansainvälisten opiskelijoiden määrän, SYL ja SAMOK sanovat.

Järjestöt huomauttavat myös, että puolet Suomeen tutkintonsa suorittamisen jälkeen jäävistä kansainvälisistä opiskelijoista työllistyy. Maahanmuuttopolitiikassa oleellisempaa olisi keskittyä toisen puolen työllistämiseen ja kotouttamiseen.

– Onko meillä todella varaa jättää mahdollisia veronmaksajia ulos? Maksuton koulutus on järkevä sijoitus kansainväliseen, avoimeen ja turvalliseen Suomeen. Nyt järki käteen, SYL:n varapuheenjohtaja Iiris Niinikoski sanoo järjestöjen tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)