X
SULJE MAINOS
Kela-korvausten kohtalo on taas esillä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Onko SDP romuttamassa linjauksen Kela-korvauksista?

Kokoomusedustaja vaatii tietoa siitä, mitä hallitus aikoo korvauksille tehdä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää ennenkuulumattomana, että pääministeripuolue SDP yrittää vesittää heti kättelyssä eduskuntapuolueiden tuoreen yhdessä yksimielisesti tekemän sovun yksityisen terveydenhuollon hoito- ja tutkimuskorvauksista.

– Parlamentaarinen monikanavatyöryhmä päätyi mietinnössään 18.11. seuraamaan sote-uudistuksen toimeenpanon edistymistä. Työryhmän mukaan yksityisen sairaanhoidon korvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voidaan tarvittaessa uudistaa vasta sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueille. Tässä yhteydessä arvioidaan myös korvausten mahdollista kohdentamista, Sarkomaa toteaa.

Hänen mukaansa SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen totesi tämän viikkoisessa Suomen yrittäjien aluevaalitentissä, että Kela-korvausten romuttaminen on edelleen vaihtoehto.

– Mäkysen mukaan Kela-korvaukset itsessään loppuisivat, mutta raha siirtyisi hyvinvointialueille, jotka voisivat päättää, miten käytetään palveluseteliä ja yksityisiä palveluita. Tämä on päinvastaista kuin se, mitä on juuri sovittu parlamentaarisessa työryhmässä, Sarkomaa sanoo.

Kokoomusedustajasta on välttämätöntä, että hallitus kertoo mitä, hallitus aikoo Kela-korvauksille tehdä.

– SDP:n aikeet ovat vastuuttomia, ja osoittavat piittaamattomuutta ihmisten palveluista. Demarien ideologinen vimma romuttaa Kela-korvaukset jyrää asiantuntijoiden esittämät varoitukset, Sarkomaa sanoo.

Hän muistuttaa, että Elinkeinoelämän keskusliiton ja palkansaajakeskusjärjestöjen Akava, STTK ja SAK mukaan korvausten poistaminen pahentaisi julkisten terveyspalvelujen saatavuusongelmia sote-uudistuksen toimeenpanolle kriittisenä ajankohtana.

– Suomen Yrittäjien paneelissa jäi myös täysin epäselväksi se, aikooko hallitus toteuttaa hoitajamitoituksesta puuttuvan rahoituksen kattamiseksi jo päättämänsä leikkaukset terveydenhuoltoon. Keskusta keimaili kansanedustaja (Markus) Lohen voimin ajatuksella, ettei leikkauksia tehtäisi, Sarkomaa toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt