X
SULJE MAINOS
Koronatesti Etelä-Afrikan Johannesburgin lentokentällä. LEHTIKUVA / AFP Phill Magakoe

Onko omikron todella lievä? Asiantuntijalta varoitus

Eteläafrikkalainen tartuntatautien tutkija kehottaa varovaisuuteen.

Eteläafrikkalainen tartuntatautiasiantuntija ja lääkäri Richard Lessells varoittaa vielä pitämästä koronaviruksen uutta omikron-muunnosta aiempia variantteja vähemmän vakavana. Hän ottaa Twitter-ketjussaan kantaa julkisuudessa paljon huomiota saaneisiin kommentteihin.

– Tiedämme, että omikronin aiheuttaman taudin vakavuuden (etenkin rokotettujen ja taudin aiemmin sairastaneiden kohdalla) ymmärtäminen on elintärkeää, mutta on vielä aivan liian aikaista luotettavalle tiedolle, Lessells sanoo.

Omikron-variantin tiettävästi ensimmäisenä havainnut eteläafrikkalaislääkäri Angelique Coetzee on kertonut tutkimiensa potilaiden kärsineen ”erittäin lievistä oireista”. Coetzeen kommentit ovat levinneet mediassa laajalle.

– Hoitavien lääkärien havainnot ovat aina tärkeitä ja luotamme niihin. Meidän on kuitenkin oltava varovaisia siinä, ettemme tartu varhaisiin raportteihin siitä, että kaikki tämän variantin tapaukset olisivat lieviä, Richard Lessells toteaa.

Hän perustelee kantaansa taudin leviämisellä muunnoksen keskuksena yleisesti pidetyssä Etelä-Afrikan Gautengin maakunnassa. Hän huomauttaa uuden epidemian olevan siellä varsin tuore. Tauti on Lessellsin mukaan levinnyt alkuun nuoren väestön parissa ja ryöpsähdyksiä on tullut todennäköisesti yliopistoissa. Hän viittaa alla näkyviin tietoihin uusien tartuntojen ikäjakaumasta.

– Kun tämä ja viive tartuntojen ja vakavan taudin ja sairaalaan joutumisen välillä otetaan huomioon, voidaan odottaa, että vaikutukset sairaalahoidossa näkyvät vasta tulevien muutaman viikon aikana, Richard Lessells arvioi.

Hänen mukaansa Etelä-Afrikassa on kattava järjestelmä sairaalahoidon tarpeen ja testitulosten seurantaan ja avainkysymyksiin pystytään vastaamaan tulevina päivinä ja viikkoina.

Etelä-Afrikan viranomaisten julkaisemien lukujen valossa Gautengin epidemia on lähtenyt suvantovaiheen jälkeen nopeaan nousuun viimeisten parin viikon aikana. Uusien tartuntojen määrän on kerrottu yli kolminkertaistuneen viikossa noin 2 500 tartuntaan päivässä. Sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä on puolestaan noussut 418 koronapotilaaseen kahden viikon takaisesta 135 potilaasta.

LUE MYÖS:

Tältä näyttää omikron-epidemian keskuksessa: Sairaalahoidon tarve kolminkertaistui

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt