Teollisuusliiton lakkovahteja Metso Mineralsin tehtaalla Tampereella. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Oliko lakot suunniteltu etukäteen? SAK kiistää väitteet

Teollisuusliiton työtaistelutoimia väitetään ennalta päätetyiksi.

Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki arvioi Twitterissä, että Teollisuusliiton työtaistelutoimista oli päätetty jo aiemmin. Hänen mukaansa nyt on vain löytynyt sopiva aihe.

– Lakon ajoitus ei ole sattuma. #Hallitus ei ehdi enää säätää vastatoimia ja ainakin alkuvaiheessa tämä sataa #Sdp:n laariin, Kotamäki jatkaa.

Mauri Kotamäki huomauttaa, että työtaistelutoimet ovat myös epäsuhdassa riidan syyhyn. Hän lisää, että hallituksen esittämä irtisanomisen helpottaminen pienissä yrityksissä on vaikutuksiltaan pieni hanke.

Teollisuusliitto on päättänyt kolmen päivän lakoista. Ne järjestetään viikoilla 43–45. Lakon piirissä ovat kullakin viikolla erikseen päätetyt työpaikat.

–  Varmaan osin siksi kaikki nämä toimet tuntuuvat tavallaan absurdeilta ja lienee järkevää pohtia pinnan alla olevia motivaattoreita, Mauri Kotamäki toteaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo Kotamäen arvioiden pitävän paikkansa. Hänen mukaansa toimet oli alun perin suunniteltu niin kutsuttua aktiivimalli kakkosta vastaan, mutta kohdetta muutettiin.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kiistää Kotamäen väitteen. Hänen mukaansa lakko ja sen ajankohta liittyvät vain esitettyyn lakiin.

– Absurdi ajatus että ensin päätettäisiin lakosta ja sitten keksitään sopiva aihe, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt