X
SULJE MAINOS

OAJ ihmettelee intoa rukata korkeakouluja – uusi laki ollut voimassa kuukauden

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtorien mielestä nykyistä korkeakoulujärjestelmää ei kannata kiirehtiä muuttamaan, selviää Opettaja-lehden kyselystä.

Kaikki ammattikorkeakoulujen rehtorit ovat kysely mukaan korkeakoulujen nykyisen työnjaon kannalla, joskin neljä heistä toivoi yhtenäistä korkeakoululainsäädäntöä tasavertaisen kohtelun näkökulmasta.

Yhdeksästä kantaa ottaneesta yliopiston rehtorista kahden mielestä duaalimalli ei nykyisellään toimi. Muiden mielestä duaalimalli toimii, mutta he katsovat, että tutkintorakennetta ja korkeakoulujärjestelmää pitää arvioida.

Kyselyyn vastasi 27 rehtoria, joista 17 oli ammattikorkeakoulun ja 10 yliopiston rehtoria. Kyselyn vastausprosentti oli 71.

OAJ: Resurssit opetukseen, ei hallintoremonttiin

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa, että ammattikorkeakoululaki uudistettiin tämän vuoden alusta.

– Uusi laki on ollut tosiaankin voimassa vasta kuukauden, kun jo opetusministeri (Krista Kiuru, sd.) ilmoittaa selvittävänsä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistämistä. Korkeakoulujen väliselle yhteistyölle ei ole olemassa merkittäviä lainsäädännöllisiä esteitä, ja uusi laki selkeyttää korkeakoulujen tehtäviä entisestään. Pitääkin ensin katsoa, kuinka tehty uudistus vaikuttaa ennen kuin korkeakoulujärjestelmä laitetaan täysremonttiin, hän sanoo.

Luukkaisen mukaan uusien rakennemallien kehittelyn asemesta pitäisi kiinnittää kaikki huomio ydintehtävien, eli opetuksen ja tutkimuksen laadun kehittämiseen.

– Muutoin panostukset kuluvat hallintotason uudistamiseen, mikä ei hyödytä opiskelijoita eikä työelämää sen enempää kuin opetushenkilöstöä ja tutkijoitakaan, Luukkainen huomauttaa.

Luukkaisen mukaan OAJ puoltaa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välisen yhteistyön lisäämistä. Molemmilla korkeakouluilla on omat tutkintonsa, tehtävänsä ja profiilinsa.

Selvitys korkeakoulujen rehtorien mielipiteistä julkistetaan kokonaisuudessaan tämän viikon Opettaja-lehdessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt