Hallitusneuvottelut on perinteisesti käyty Säätytalolla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nuoret muodostivat Sdp:n, kokoomuksen ja RKP:n hallituksen

Vihreät putosivat simulaationeuvotteluista viime hetkellä.

Poliittisten nuorisojärjestöjen simulaatio hallitusneuvotteluista on päättynyt Sdp:n, kokoomuksen ja RKP:n vähemmistöhallitukseen.

Etukäteen sovittujen paikkamäärien mukaan hallituspuolueissa on 99 kansanedustajaa (SDP 48, KOK 42, RKP 9). Hallitusta lähtivät muodostamaan myös vihreät, mutta neuvotteluja päätettiin perjantaina jatkaa ilman puoluetta hallituksen toimintakyvyn ja neuvotteluvalmiuden takaamiseksi.

– Olen erittäin tyytyväinen siitä, että nuorisojärjestöillä oli valmius tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, käynnistää erittäin hyvä sosiaaliturvauudistus ja puolustaa ihmisoikeuksia konkreettisilla uudistuksilla. Hallitusneuvottelut ovat aina haastava työ, mutta hyvällä yhteistyökyvyllä ja aidolla tahdolla tehdä myös kompromisseja, prosessi oli mahdollista viedä loppuun ja saada ohjelma aikaan, demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi toteaa tiedotteessa.

Nuorisojärjestöt sopivat muun muassa laajasta vihreästä verouudistuksesta, kuntauudistuksesta, kunnianhimoisesta ilmasto-ohjelmasta ja sosiaaliturvan uudistamisesta.

Verotuksen painopistettä siirretään työn verotuksesta kulutuksen ja ilmastohaittojen verotukseen. Ilmasto-ohjelmassa sitoudutaan IPCC:n tavoitteiden mukaisten toimenpiteiden toteuttamiseen sekä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

– Esitämme verotukseen merkittävää uudistusta, jossa kulutuksen ja haittojen verotusta kiristetään, mutta vastineeksi työn verotusta kevennetään merkittävästi kaikissa tuloluokissa. Lisäksi olisimme valmiita poistamaan merkittävän määrän ilmastolle haitallisia verotukia sekä luomaan uuden asteittain nousevan hiiliveron. Hallituksen ilmasto-ohjelma on kunnianhimoisen koko Suomen historiassa ja siinä esitetään selvä sitoumus ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen, kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoo.

Nuorten hallitus luopuisi maakuntauudistuksen valmistelusta, minkä jälkeen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus toteutettaisiin kuntauudistuksella. Uusi sosiaaliturvan perustuisi vastikkeellisuuteen ja järjestelmän yksinkertaistamiseen. Nuoret ohjaisivat koulutukseen ja tutkimukseen lisää määrärahoja yhteensä miljardi euroa.

– Kuntauudistuksella ja erikoissairaanhoidon 5+1-mallilla luomme vahvat peruskunnat ja takaamme erikoissairaanhoidon myös ruotsin kielellä, RKP-nuorten puheenjohtaja Christoffer Ingo toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt