Nato kokee rajoillaan aiempaa enemmän uhkia. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Nato kohtaa rajoillaan uhkia” – Saksa ja USA tiivistävät yhteistyötä

Yhteistoimintakyky halutaan nyt ulottaa taktisista liikkeistä jopa armeijakuntatasolle.

Saksa ja Yhdysvallat ovat ottaneet merkittävän askelen kahdenvälisen sotilasyhteistyönsä tiivistämisessä.

Yhdysvaltain maavoimien yleisesikuntapäällikkö, kenraali James McConville ja hänen saksalainen virkaveljensä, kenraaliluutnantti Jörg Vollmer allekirjoittivat  Wiesbadenissa strategiseksi visiojulistukseksi kutsutun asiakirjan, jolla tavoitellaan maiden asevoimien yhteistoimintakyvyn nostamista uudelle tasolle. Taustalla on ajatus USA:n ja Saksan maajoukkojen keskeisestä roolista Euroopan rauhan takaajina.

– Armeijoidemme suhteen kylmän sodan aikaisena vahvuutena oli Nato-liittouman voima. Kun Nato kohtaa nyt rajoillaan lukuisia uhkia, Saksan ja USA:n maavoimien yhteistoimintakyvyllä on kriittinen merkitys, julistuksessa amerikkalaisen Defense News -uutissivuston mukaan todetaan.

Sivusto sanoo maiden maavoimien tähtäävän siihen, että niillä on vuoteen 2027 mennessä kyky saumattomaan taktiseen yhteistoimintaan paitsi alueellisesti, myös globaalisti.

– Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että saksalainen prikaati voisi toimia USA:n armeijan divisioonaesikunnan alaisuudessa amerikkalaisten joukko-osastojen rinnalla ja päinvastoin. Vastaavaa integrointia kaavaillaan myös korkeammille tasoille, jolloin toisen maan divisioonat operoisivat toisen maan armeijakuntaesikuntien johtamina, Defense News raportoi.
Yhteistyön tiivistäminen kattaa myös tiedusteluyhteistyön ja tiedonvaihdon kaikkein nopeatempoisimmissakin operaatioissa.

Ex-komentaja pitää tervetulleena

USA:n Euroopan-joukkojen entinen komentaja, kenraali Ben Hodges luonnehtii tuoretta julistusta osaksi USA:n ja Saksan vuosikymmenten mittaisen sotilasyhteistyön jatkumoa.

– Se vastaa todellisuutta, jossa amerikkalaiset ja eurooppalaiset liittolaiset saattavat joutua tulevissa konflikteissa taistelemaan: monikansallisissa muodostelmissa, jotka on organisoitu tehtäväkohtaisesti taktista tasoa myöten, Hodges toteaa Defense Newsille antamassaan kommentissa.

Julistuksessa määritellyt tavoitteet ovat Hodgesin mukaan saavutettavissa, kunhan niiden edellyttämät poliittiset ja tekniset muutokset toteutetaan. Esimerkkinä jälkimmäisistä hän mainitsee suojatut taktiset taajuuttaan vaihtelevat radiot, tykistö- ja rakettitulen johtamisen digitointiin liittyvät prosessit sekä yhteisen tilannekuvan omien joukkojen sijainnista taistelukentällä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt