X
SULJE MAINOS
Aramco-yhtiön jalostamoihin Saudi-Arabiassa iskettiin droneilla. LEHTIKUVA / AFP

Näinkö tehtäisiin drone-iskut Suomeen?

Ilkka Remeksen uutuusdekkarin sodankäynnissä käytetään myös aseistettuja pienoiskoptereita.

Suomi on Venäjän hyökkäyksen kohteena, joukkoja tullut ilmateitse Ahvenanmaalle, ohjuksia ja räjähdedroneja ainakin kuudelle lentokentälle sekä armeijan tutka- ja viestintäverkkojen laitteisiin ja mastoihin. Massiivinen ilmapommitus Helsingin edustan merialueelle, ilmeisesti pelottelutarkoituksessa, Suhoi-hävittäjä ammuttu alas, ei tietoja uhreista toistaiseksi.

Näin kuuluu suomalaisen tilannekuvakoordinaattorin lähettämä pikasanoma Ilkka Remeksen Kremlin nyrkki (WSOY) -dekkarin alussa. Kremlin nyrkki on Remeksen 23. trilleri, joka on joka syksy Suomen myydyimpiä kirjoja.

Kremlin nyrkissä vihollinen iskee myös räjähdedroneilla, samaan tapaan kuin äsken nähtiin Saudi-Arabiassa. Ensin Iskander-ohjukset iskeytyvät lentokentille Tikkakoskella, Rovaniemellä, Kuopiossa ja Tampereella, ja:

Samaan aikaan neljä halkaisijaltaan vajaan metrin kokoista harmaata laitetta eteni hämärällä aamutaivaalla kohti määränpäätään eteläisen Jyväskylän Keljossa. Venäjän federaation asevoimissa lempinimellä ”ястреб” – ”Haukka” – tunnetut raskaat hyökkäyskäyttöön suunnitellut pienoiskopterit, dronet, saapuivat esiohjelmoidun reittinsä päätepisteeseen, korkealle puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen massiivisen linkkimaston elektroniikkamoduleiden eteen.

Dronien muoviräjähteiden sytyttimet laukeavat senttien tarkkuudella. Laitteet vajaan kilometrin päästä lähettänyt kolmen miehen ryhmä on silloin jo poistunut paikalta.

Kuuden dronen räjähteet laukeavat kirjassa samaan aikaan Tikkakoskella ilmaoperaatiokeskuksen tietoliikennemaston luona. 18 muuta sotilasdronea on matkalla mun muassa Kirkkonummelle, Kuopion Vaajasaloon, Jyväskylän Kuikkaan ja Mikkelin Laurikkalaan.

Minuuttien sisällä Suomen ilmatilaa valvovia viittä kiinteää kaukovalvontatutkaa sekä lähes kaikkia kolmestatoista liikuteltavasta keskivalvontatutkasta oli vaurioitettu. Lähivalvontatutkista oli vain rajoitetusti hyötyä, kun keskeiset ilmapuolustuksen ja taistelunjohdon tietojärjestelmien linkkimastot ja varajärjestelmien tietoliikenneyhteydet oli tuhottu. Niiden korjaamiseen tai uusimiseen kuluisi viikkoja.

Kirjassa dronien kamerat myös valvovat miehitettyä Ahvenanmaata. Maarianhaminan lentokentän ympäristöä kiertää ”parikymmenmetrisen bumerangin näköinen” Sukhoi S-70 Okhotnik, ”häiveominaisuuksilla varustettu, todennäköisesti täysin robotisoitu, kykenee jonkin tason itsenäisiis taistelupäätöksiin”. Toisaalta Remes pääsee myös nauramaan makeasti Venäjän roboteille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt