Verkkouutiset

Rikottu lasi Eduskuntatalolla. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Päättäjien vastuu korostuu julkisen keskustelun sävyssä

BLOGI

Erimielisyys ja kritiikki ovat olennainen osa demokraattista prosessia, kansanedustaja huomauttaa.
Picture of Jarno Limnell
Jarno Limnell
Jarno Limnéll on kokoomuksen kansanedustaja ja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa. Hän on dosentti kolmessa yliopistossa ja Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylen uutisten raporttiin sananvapauden tilasta on syytä kiinnittää huomiota. Raportti herätti odotetusti laajaa keskustelua.

Sananvapaus on demokratian kulmakivi, se pilari, joka mahdollistaa avoimen keskustelun, erilaisten näkemysten esiintuomisen ja yhteiskunnallisen kehityksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Mutta samalla kun puolustamme ja vaalimme tätä vapautta, meidän on ymmärrettävä vapauteen liittyvä vastuu. Sananvapaus ei ole pelkästään oikeutta puhua, vaan myös velvollisuus kunnioittaa ja kuunnella muita. Se on rakentavaa vuoropuhelua, jossa pyrimme ymmärtämään toisiamme ja rakentamaan yhteistä hyvää.

Erityisen tärkeää on, että poliittiset päättäjät – kaikilla päätöksenteon tasoilla – toimivat tässä esimerkkinä. Heillä on suuri vaikutus siihen millainen keskustelukulttuuri yhteiskunnassamme vallitsee. Heidän sanansa ja tekonsa heijastavat sitä, millaista käytöstä pidämme hyväksyttävänä ja millaista tuomitsemme.

Siksi heidän vastuunsa on korostunut: heidän on toimittava rakentavan keskustelun edistämiseksi ja kunnioituksen ilmapiirin luomiseksi.

Tämä ei tarkoita sitä, että kaikkien tulisi olla samaa mieltä tai pidättäytyä kriittisestä keskustelusta. Päinvastoin – erimielisyys ja kritiikki ovat olennainen osa demokraattista prosessia. Mutta se tarkoittaa sitä, että ilmaisemme näkemyksemme kunnioittavasti ja pyrimme rakentamaan siltoja sen sijaan, että kaivamme kuoppia Suomi-joukkueeseen.

Tutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista arvostaa rakentavaa ja kunnioittavaa keskustelukulttuuria. Se ei ole vain kaunis idea, vaan välttämätön edellytys sille, että voimme ratkaista yhteiskunnan kohtaamat haasteet ja luoda paremman tulevaisuuden seuraaville sukupolville.

Joten tänään, kun pohdimme sananvapauden tilaa, muistakaamme myös sen vastuu. Muistakaamme, että meillä kaikilla on rooli tämän rakentavan keskustelukulttuurin luomisessa. Ja poliitikoille muistutus siitä, että heidän tehtävänsä on johtaa tätä pyrkimystä esimerkillään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)