Verkkouutiset

Näin pandemia johti Adolf Hitlerin nousuun

USA:n presidentin sairastuminen sai osaltaan aikaan Versaillesin 'häpeärauhan'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaikkien aikojen pandemiana pidetty 1918-19 espanjantauti oli omalla tavallaan aiheuttamassa jopa toisen maailmansodan myöhemmän syntymisen tilanteen. Asiaa käsitellään John M. Barryn palkitussa The Great Influenza -teoksessa.

Ensimmäisen maailmansodan rauhanehtoja neuvoteltiin kuusi kuukautta jatkuneessa Pariisin rauhankonferenssissa alkuvuodesta 1919. USA:n presidentti Woodrow Wilson oli jo vuotta aiemmin esittänyt ohjelman, jossa ei ollut erityisiä rangaistuksia Saksalle. Hän halusi Kansainliiton. Ranska ja Britannia vaativat kuitenkin kovia ehtoja Saksalle.

Neuvottelut olivat brutaaleja. Ranskan pääministeri Georges Clemenceau nimitteli maaliskuussa Woodrow Wilsonia saksalaismyönteiseksi ja poistui paikalta. Wilson pysyi lujana.

Illalla 3. huhtikuuta 1919 presidentti Wilson sai äkkiä rajuja yskänkohtauksia. Epäiltiin, että hänet olisi myrkytetty. Hänelle nousi yli 40 asteen kuume ja kova ripuli. Espanjantauti oli iskenyt.

Muutaman päivän kuluttua sairastumisestaan presidentti vaati saada jälleen osallistua ja kertoi aiemman linjan olevan voimassa. Hän uhkasi edelleen USA:n kotiinlähdöllä. Ranskan pääministeri ja Britannian pääministeri Lloyd George tulivat hänen luoksensa sairasvuoteelle, jossa kovia neuvotteluja jatkettiin.

Sairastaneen presidentti Wilsonin havaittiin vähitellen muuttuvan. Hän ei kyennyt tekemään päätöksiä, väsyi nopeasti, puhui epäolennaisuuksista ja uskoi asuntonsa olevan täynnä Ranskan vakoojia. Mies näytti täysin uupuneelta.

Mutta vain muutamaa vuorokautta sen jälkeen, kun Woodrow Wilson oli uhannut USA:n poistuvan neuvotteluista, hän ennalta kenellekään kertomatta myöntyikin kaikkeen aiemmin vastustamaansa ja Ranskan Georges Clemenceaun vaatimuksiin.

Saksa joutuisi maksamaan suuret korvaukset ja hyväksymään vastuun sodasta. Reininlaakso demilitarisoitaisiin. Elsass-Lothringen palautettaisiin Ranskalle.

Britannian Lloyd George puhui julkisesti USA:n presidentin romahduksesta.

Neljä kuukautta myöhemmin Woodrow Wilson halvaantui. Nykytiedon valossa kyse oli hänen influenssansa, espanjantautinsa seurauksesta. Hänen myöhemmässä ruumiinavauksessaan todettiin, että sairaus oli vaikuttanut hänen persoonallisuuteensa monin tavoin. Julkisesti presidentin kunnosta ei kerrottu.

Taudin on myöhemmin todistettu iskeneen myös uhriensa aivoihin. The Great Influenza -kirjan mukaan tiedetään vain, mitä tapahtui: influenssa heikensi Wilsonia neuvottelujen tärkeimmällä hetkellä ja vaikutti häneen. Historioitsijat ovat kirjan mukaan yksimielisiä siitä, että syntyneen rauhansopimuksen kovuus Saksaa kohtaan auttoi myöhemmin luomaan maassa olosuhteet, kaaoksen ja nationalistisen reaktion, joka edisti ”häpeärauhasta” puhuneen Adolf Hitlerin valtaantuloa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)