Vihreiden Pekka Haavisto (vas.), vasemmistoliiton Li Andersson, kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Juha Sipilä, Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja Sdp:n Antti Rinne (oik.) Ylen puheenjohtajatentissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Näin lihavero sähköisti Ylen suuren vaalitentin

Sdp:n Antti Rinne laittaisi lihalle kestävän kehityksen arvonlisäveron.

Ylen suuressa vaalikeskustelussa myöhään torstai-iltana siirryttiin noin tunnin jälkeen puhumaan ruoasta. Sdp:n Antti Rinne puhui heidän vero-ohjelmaansa sisältyvästä kestävän kehityksen arvonlisäverosta.

– Tämä arvonlisävero voi olla ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta ohjausmekanismi, jolla voidaan auttaa ihmisiä tekemään ilmaston kannalta järkeviä valintoja. Tästä näkökulmasta minusta on tärkeää, että kannustetaan tekemään oikeita ratkaisuja. Sehän ei ole mikään lihavero tai muukaan ikään kuin yksittäinen tuotteen vero, vaan verojärjestelmä, joka ohjaa käyttämään tuotteita, jotka ovat ilmastonmuutoksen kannalta fiksuja. Ja niissä on korkeampi vero jotka aiheuttavat ilmaston kannalta hankalia asioita…, Antti Rinne sanoi.

– Eli kotimaisessa lihassa, keskustan Juha Sipilä kysyi väliin.

– Kotimainen liha on ilmastoteko, Antti Rinne sanoi.

Muiden pitämien puheenvuorojen jälkeen tentissä esiteltiin Ylen vaalikoneen kysymystä, joka juontajan mukaan oli ”pitääkö valtion ohjata suomalaiset syömään vähemmän lihaa esimerkiksi verotuksen avulla”. Siihen vastasivat ”samaa mieltä” Sdp:n Antti Rinne, vasemmistoliitto ja vihreät.

Rinteeltä kysyttiin hetken päästä, mitä mieltä hän olisi haittaverosta lihan kulutukselle alkoholin ja tupakan tapaan. Taustalla joku puoluejohtajista sanoi ”ei missään nimessä”.

Antti Rinne vastasi, että kestävän kehityksen arvonlisävero on oikea tapa ohjata kulutusta oikeisiin kohteisiin. Juontaja kysyi, mihin se arvonlisävero laitetaan.

– Tietenkin sen tuotteen hintaan, Antti Rinne sanoi.

– Lihalle, esimerkiksi, hän jatkoi.

– Tarkoitan nyt esimerkiksi Brasiliasta tuotavaa häränfilettä. Suomessakin meillä on tilanne sellainen, että meidän täytyy huolehtia päästöistä jotka tulevat meidän lihantuotannosta…

Vastaus sai monet puoluejohtajat puhumaan päällekkäin.

– …mahdollista rakentaa Euroopan unionin puitteissa arvonlisäverojärjestelmä, jossa tuoteryhmien sisällä on…, Rinne jatkoi.

Kd:n Sari Essayah sanoi hetken päästä, että ”tällaiset puheet ovat kotimaiselle maataloudelle kuin märkä rätti päin naamaa”.

Juha Sipilä totesi, että ”Antti älä pliis sellaista esitä”.

– Älä sotke minua tähän nyt tähän keskusteluun, Antti Rinne keskeytti.

Lihakeskustelu on vaalikeskustelun Yle Areenan taltioinnissa noin kohdassa 59:30.

Alma Median vaalikoneeseen Antti Rinne on vastannut ”samaa mieltä” kysymykseen Olen valmis ryhtymään kasvissyöjäksi ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.
LUE MYÖS:

Antti Rinne: Verotuksella vähempään lihansyöntiin (VU 7.3.2019)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt