USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ja Japanin pääministeri Yoshihide Suga. LEHTIKUVA / AFP Charly Triballeau

Näin Japani voisi puuttua USA:n ja Kiinan kiistoihin

Kiinan suurlähettilään mukaan Japanilla pitäisi olla rooli suurvaltojen suhteiden vakauttamisessa.

Kiinan Tokion-suurlähettiläs kehottaa Japania käyttämään ainutlaatuista asemaansa vakauttaakseen Yhdysvaltain ja Kiinan suhteita, kertoo South China Morning Post –lehti.

Japani on USA:n tärkeä liittolainen ja yksi Kiinan suurimmista naapureista.

– Japani on yksi tärkeimmistä toimijoista Kiinan ja Yhdysvaltain suhteissa, ja sillä pitäisi olla rooli kahden suurvallan suhteiden vakauttamisessa, Kiinan lähettiläs Kong Xuanyou sanoi Fuji TV:n haastattelussa.

– Vain vakaan suhteen avulla Kiina ja Yhdysvallat voivat elää rauhanomaisesti rinnakkain.

Kongin mukaan Tokion pitäisi ”miettiä tarkkaan” suhteiden ylläpitämistä muihin alueen maihin Japanin ja Yhdysvaltain puolustussopimuksesta huolimatta.

– Liittolaisuus USA:n kanssa ei ole Japanille kaikki kaikessa.

Kong sanoi toivovansa, että suhteiden hoitaminen Yhdysvaltain kanssa perustuisi Japanin omiin intresseihin. Myös Japanin naapurimaiden intressit pitäisi ottaa huomioon.

Monet Aasian maat, jotka ovat riippuvaisia sekä Kiinasta että USA:sta, pelkäävät joutuvansa Pekingin ja Washingtonin alati kasvavien kiistojen pelinappuloiksi. Kauppakiistojen lisäksi nokkapokka koske myös Hongkongia, Taiwania, Xinjiangin uiguureja ja Tiibetiä.

Myös Kiinan ja Japanin välit ovat viilentyneet viime aikoina. Taustalla on muun muassa maiden saarikiista Itä-Kiinan merellä.

Lisäksi Japanin uusi pääministeri Yoshihide Suga päätti vierailla enin Vietnamissa ja Indonesiassa. Molemmilla mailla on Kiinan kanssa kiistoja, jotka liittyvät Pekingin aluevaatimuksiin Etelä-Kiinan merellä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt