Verkkouutiset

Mossadin ex-johtaja: Valeuutiset ovat nykyajan ydinaseita

Disinformaation muodostama uhka rinnastuu tiedusteluveteraanin mielestä ydinaseisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin tiedustelupalvelun entinen ykkösmies Tamir Pardo pitää sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa informaatiovaikuttamista merkittävänä uhkana demokraattisille yhteiskunnille. Uhka on hänen mukaansa jo tällä hetkellä akuutti, mutta muuttuu tulevaisuudessa yhä dramaattisemmaksi.

Pardo vertaa bottien laajamittaiseen hyödyntämiseen perustuvaa ilmiötä siihen uhkaan, joka toisen maailmansodan jälkeen oli ydinaseiden leviämisen myötä muodostumassa.

– Silloin perustettiin (Kansainvälinen atomienergiajärjestö) IAEA leviämistä estämään. Se ei onnistunut täydellisesti, mutta ilman sen panosta tuskin istuisimme täällä tänään. Meidän on nyt pystytettävä samankaltainen kansainvälinen elin bottien ja valeuutisten torjumiseksi, tiedustelupalvelu Mossadia vuosina 2011–16 johtanut Pardo ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan toteaa.

Aivan ensimmäiseksi olisi Pardon mukaan estettävä mahdollisuus Facebook- ja Twitter-tilien maksuttomaan avaamiseen.

– Ajatelkaa, että jokainen verkossa oleva tili olisi yhdistettävä pankkitiliin. Pankkitilejä pystymme valvomaan. Jo pelkästään se vaikeuttaisi sabotöörien tehtävää tavattoman paljon, hän sanoo.

Aseitakin tehokkaampaa

Venäjän rooli Donald Trumpin nostamisessa Yhdysvaltain presidentiksi on Pardon mukaan yksi osoitus disinformaation vaikutusten mittakaavasta.

– Venäläiset tutkailivat ehdokkaita USA:n vuoden 2016 presidentinvaalien edellä ja päättivät, kuka sopisi parhaiten heidän tarkoituksiinsa, Pardo arvioi.

Toiminnallaan Venäjä saattoi hänen mukaansa vaikuttaa ratkaisevasti vaalien lopputulokseen, mutta sen osoittaminen tuomioistuimessa olisi käytännössä mahdotonta. Sekaantuminen yksittäisiin vaaleihin on hänen mielestään kuitenkin toisarvoinen asia siihen nähden, millaisia ovat toiminnan kauaskantoisemmat vaikutukset.

– Mitkään aseet tai Venäjän sotilaalliset panostukset eivät olisi voineet saavuttaa sitä, mitä Yhdysvalloissa nyt tapahtuu – yhteiskuntaa, joka repii itseään kappaleiksi. Samankaltaisia asioita tapahtuu lähes kaikissa maissa, sanoo Pardo.

Ihmiset ovat hänen mukaansa vasta havahtumassa siihen, että oma matkapuhelin ja lempiapplikaatio voivatkin olla vihamielisten voimien tärkeimpiä liittolaisia. Venäläiset asiantuntijat lukeutuvat hänen mielestään niiden teknisesti etevimpiin hyödyntäjiin.

– Heidän operaationsa eivät kuitenkaan viittaa kovin suureen viisauteen. He jättävät useimmiten jälkiä, joiden ansiosta olemme kyenneet yhdistelemään palaset, Pardo toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)