Jalankulkijoita Moskovassa 4. joulukuuta. LEHTIKUVA / AFP / Alexander Nemenov

Moskovassa aloitetaan koronarokotukset jo lauantaina

Pormestarin mukaan rokotuksiin on ilmoittautunut tuhansia opettajia, lääkäreita ja sosiaalityöntekijöitä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt hallituksensa aloittamaan laajamittaiset koronavirusrokotukset ensi viikon kuluessa.

Maa hyväksyi Gamalein tutkimuskeskuksen kehittämän Sputnik V -rokotteen jo elokuun puolivälissä, mutta tuotantovaikeuksien vuoksi niiden jakelu on jäänyt toistaiseksi odotettua rajoitetummaksi. Venäjä on ilmoittanut saavansa lähiaikoina käyttöön myös kaksi muuta koronavirusrokotetta.

Massarokotukset on määrä aloittaa ensi viikolla terveydenhuollon henkilökunnasta, opettajista ja merimiehistä. Venäjän asevoimat ilmoitti viime viikolla rokottaneensa tähän mennessä vasta 2 500 sotilasta.

Kremlin tiedotteen mukaan Vladimir Putin totesi hallituksen tapaamisessa, että Sputnik V -rokotetta on tuotettu tähän mennessä noin kaksi miljoonaa annosta. Pfizerin ja Modernan koronarokotteen lailla Sputnik V annetaan kahdessa erässä.

Presidentti kehotti varapääministeri Tatjana Golikovaa etenemään mahdollisimman nopeasti.

– Sovitaan, ettette raportoi minulle ensi viikolla, vaan aloitatte laajamittaiset rokotukset. Ryhdytään jo töihin. Ymmärrän, että olette käyttäneet hyvin varovaista kieltä, ja onkin syytä edetä varovaisesti. Mutta tiedän, että teollisuus ja terveysviranomaiset ovat jo yleisesti ottaen valmiita, Vladimir Putin sanoi.

Aiempien arvioiden mukaan Venäjä on rokottanut tähän mennessä noin 100 000 riskiryhmiin kuuluvaa henkilöä.

Moskovan pormestari Sergei Sobyaninin mukaan kaupunki voi aloittaa opettajien, lääkäreiden ja sosiaalityöntekijöiden rokotukset jo lauantaina. Rokotuksiin on ilmoittautunut verkossa noin tuhat henkilöä joka tunti sivuston avautumisen jälkeen.

Epidemian toinen aalto ei ole osoittanut rauhoittumisen merkkejä Venäjällä, sillä uusia Covid-19-tapauksia vahvistettiin perjantaina yli 27 000 kappaletta ja kuolemantapauksia 569 kappaletta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt