Vladimir Putin. LEHTIKUVA/AFP

Vladimir Putin: Rokotteiden tuotannossa on ongelmia

Venäjän presidentin mukaan tuotantomääriä ei ole vielä saatu riittävälle tasolle.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan maassa kehitettyjen koronavirusrokotteiden tuotannon laajentamisessa on edelleen mittavia haasteita.

Hän kehui investointifoorumilla pitämässään puheenvuorossa Neuvostoliiton aikana perustettuja tutkimuskeskuksia vauhdikkaasta ja tehokkaasta kehitystyöstä.

– Olemme hyvin kiitollisia Gamalein tutkimusinstituutille ja Novosibirskissä toimivalle Vektor-keskukselle. Nämä ovat todella hyviä tuotteita. Sputnik V-rokote ja Vektorin tuote on todettu turvallisiksi ja tehokkaiksi, minkä lisäksi kolmaskin rokote on tulossa, Vladimir Putin sanoi Kremlin tiedotteen mukaan.

– Nyt on vain ratkaistava tuotantomääriin liittyvä haaste. On ilmaantunut tiettyjä ongelmia, jotka liittyvät massatuotannossa tarvittavan kaluston saatavuuteen, Putin jatkoi.

Gamalein kehittämä Sputnik V -rokote on annettava kahdessa erässä, joista toinen noin 21 päivää ensimmäisen rokotekerran jälkeen. Moskovan varapormestari Anastasia Rakovan mukaan jo 10 000 vapaaehtoista on saanut molemmat rokote-erät ilman vakavia sivuvaikutuksia.

The Moscow Times -lehden mukaan osa kliinisiin kokeisiin osallistuneista on saanut syksyn aikana koronavirustartunnan. Marraskuun puolivälissä eli kokeiden päättyessä selviää, kuuluivatko kyseiset henkilöt lumelääkkeen saaneeseen kontrolliryhmään, vai onko Sputnik V:n tehokkuudessa mahdollisesti ongelmia.

Moskovassa noin 2 500 terveydenhuollon ammattilaista ja opettajaa on jo rokotettu. Jos tuotantomääriä saadaan lisättyä, voidaan rokotuksia laajentaa ehkä jo marraskuun puolella.

Venäjällä vahvistettiin perjantaina ennätykselliset 18 238 Covid-19-tartuntaa ja 355 uutta kuolemantapausta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt