Verkkouutiset

”Moni pakolainen ei tiedä miten hakea töitä”

Työnhaussa auttamisesta oli eniten hyötyä niille, joiden laillinen asema oli epävarma tai koulutus alle keskitason.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen tutkimuksen mukaan pakolaisten mahdollisuudet Saksan työmarkkinoilla paranisivat merkittävästi, jos he saisivat tukea lähestyessään mahdollisia työnantajia ensimmäistä kertaa.

– Monet pakolaisista eivät tiedä, miten edetä työnhaussa Saksasssa, kertoo tiedotteessa maahanmuuttotutkija Yvonne Giesien saksalaisesta tutkimuslaitos Ifosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän haastatteli kollegoidensa kanssa tutkimusta varten yli 400 pakolaista Münchenissä ja sen lähistöllä.

Haastatelluista lähes 68 prosenttia piti saksan kielen taitoa suurimpana haasteenaan työnhaussa. Vastaavasti 38 prosenttia kertoi, ettei tiedä, mistä töitä voisi hakea, ja hieman yli 10 prosenttia oli vaikeuksissa byrokratian takia. Vajaalla 10 prosentilla ei ollut työhön vaadittavaa osaamista.

Menetystä työmarkkinoilla haittasivat myös ne tavat, millä hakijat ottivat yhteyttä työnantajiin. Haastatellut etsivät yleensä töitä ystäviensä kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä yrityksiin. Vain 39 prosenttia luki verkosta työpaikkailmoituksia, vaikka se olisi tutkijoiden mukaan tehokkain tapa löytää sopivia työtilaisuuksia.

Osana tutkimusta pakolaisille tehtiin kirjalliset ansioluettelot saksaksi, ja joitakin autettiin myös ansioluetteloiden lähettämisessä yrityksille. Kuuden ja 12 kuukauden jälkeen todettiin, että näistä tukitoimista oli ollut hyötyä erityisesti niille pakolaisille, joiden laillinen asema oli epävarma tai joiden koulutus oli alle keskitason.

Tutkimushankkeen toteuttivat Ifon kanssa yhteistyössä Ludwig-Maximilians-yliopisto Münchenistä ja Glasgow’n yliopisto Skotlannista.

Labour Economics -tiedejulkaisun ensi joulukuun numerossa julkaistava tutkimus on jo etukäteen luettavissa verkossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)