Kerrostaloja Vantaan Kivistössä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Mistä viha pieniä asuntoja kohtaan kumpuaa?”

Vantaalle rakennetaan pieniä asuntoja enemmän kuin muualle pääkaupunkiseudulle.

Vantaan kaupungin maankäytön toimialan virkamiehet haluavat rajoittaa yksiöiden rakentamista ja kieltää alle 30 neliön asuntojen rakentamisen, uutisoi Helsingin Sanomat. 

Virkamiesten lausunnot ovat herättäneet kummeksuntaa Kokoomuksen valtuustoryhmässä Vantaalla.

– Asuntopoliittisista linjoista päättävät poliitikot, eivät virkamiehet. On demokraattisen päätöksenteon halventamista, että me poliitikot luemme lehdestä, kun virkamiehet linjaavat asuntopolitiikan kysymyksiä. Vähintäänkin olisi selkeästi tuotava esille, mikä on virkamiesten omaa ajattelua valmisteluun liittyen ja mikä kaupungin virallinen kanta. Näistä asioista ei ole vielä tehty linjauksia, Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vantaan kaupunginhallituksen jäsen Sakari Rokkanen sanoo tiedotteessaan.

Rokkanen on virkamiesten kanssa yhtä mieltä siitä, että asuntojakaumassa on hyvä tähdätä monipuolisuuteen. Hän ei kuitenkaan jaa virkamiesten näkymyksiä siitä, että yksiöiden rakentamista on tarpeen rajata merkittävästi Vantaalla.

– Euro on hyvä konsultti kertomaan yksiöiden tarpeesta. Kalliit hinnat viestittävät kovasta kysynnästä. Ei yksiöitä ole rakennettu sijoittajien, vaan asukkaiden tarpeeseen.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja kuitenkin myöntää, että kaupunkisuunnittelun näkökulmasta on järkevää, etteivät yksiöt keskity vain tietyille alueille.

Rokkanen ihmettelee tiedotteessaan, ”mistä viha pieniä asuntoja kohtaan kumpuaa?”.

– Minusta on hyvin loukkaavaa ja ylimielistä, että korkea virkamies kutsuu pieniä asuntoja kanankopeiksi ja haluaa kieltää alle 30 neliön asuntojen rakentamisen. Nämä niin sanotut kanankopit ovat koteja ihmisille, jotka haluavat asua hyvillä sijainneilla edullisemmin.

– Miksi heille pitää tuputtaa isompia ja kalliimpia asuntoja? Virkamiesten tai politikoiden tehtävä ei ole määritellä ihmisten asumistarpeita, vaan päinvastoin meidän tulisi mahdollistaa erilaiset asumisratkaisut. Siksi ainakin muutamia kohtuuhintaisia mikroasuntoja pitäisi sallia rakennettavaksi kaikkien uudiskohteiden yhteyteen, Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt