Kansalaisaloitteen käsittely pantiin eduskunnan täysistunnossa pöydälle. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ministerit poissa – dieselaloitteen käsittely keskeytettiin

Eduskunnassa pantiin poikkeuksellisesti kansalaisaloite pöydälle.

Eduskunnan täysistunnossa aloitettiin torstaina käsittely kansalaisaloitteelle dieselautojen käyttövoimaveron poistosta. Käsittely myös keskeytettiin.

Useampi kansanedustaja valitteli, ettei paikalla ollut ainoatakaan ministeriä. Valtiovarainministeri lähti pois, kun aloitetta oli käsitelty noin 15 minuuttia. Hallituspuolueiden kansanedustajiakin oli paikalla vain muutama.

Kokoomuksen Timo Heinonen esitti lopulta kello 18.30 aikaan, että asia jätettäisiin pöydälle ensi keskiviikon täysistuntoon. Näin päätettiinkin. Heinonen toivoi, että liikenneministeri on keskiviikkona paikalla osallistumassa ”suomalaisten autoilijoiden kannalta keskeiseen keskusteluun”.

– Olemme kuulleet erittäin hyvän keskustelun, mutta on jollain tavalla kansanvallan halveksuntaa, että liikenneministeri ei ole tätä keskustelua ollut kuulemassa. Aika monessa puheenvuorossa täällä on kiinnitetty samaan asiaan huomiota, Timo Heinonen sanoi.

– Kyllä meillä suomalaista autoilijaa koijataan. Autoilijoilta kerätään 8,4 miljardia euroa vuosittain erilaisia veroja. Ja nyt Antti Rinteen hallitus keskustan tukemana aikoo kiristää verotusta edelleen, hän valitteli.

Kokoomuksen Heikki Autto kannatti pöydällepanoa ja toivoi myös muita ministereitä keskiviikkona paikalle. Saman puolueen Matias Marttinen huomautti aloitteen olevan 125 000 allekirjoituksella yksi eniten allekirjoituksia saaneista aloitteista, mutta hallitus vastaa siihen kiristämällä polttoaineen verotusta 250 miljoonalla eurolla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt