Verkkouutiset

Venäjän pommituksessa vaurioitunut kerrostalo Tšernihivissä. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

Mika Aaltolan mukaan Venäjän aseellinen painostus voi pian kohdistua Suomeen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja penää selkeyttä Suomen rooliin sodan levitessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin johtajan, dosentti Mika Aaltolan mukaan on varteenotettava skenaario, että Venäjän aseellinen painostus kohdistuu Suomeen muutaman vuoden sisällä.

Aaltola kirjoittaa asiasta Ilta-Sanomissa julkaistussa kolumnissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Paine erityisesti Suomenlahden kapeikossa ja Pietarin porteilla on aina ollut suuri. Sama koskee Itämeren keskeisiä kohteita ja Suomen Kuolaan rajoittuvia alueita. Muutakin likaista sotaa voidaan kokea. Sotatilaan viritettyä Venäjää eivät enää sido mitkään muodolliset rajat, Aaltola kirjoittaa.

Aaltola muistuttaa, että Suomi on viimeinen Venäjän läntinen rajanaapuri, joka ei ole joko jo sen vaikutuspiirissä tai sodassa sen kanssa. Siksi meidän tulisi aloittaa valmistelut yhteiskuntamme mobilisoimiseksi.

– Läntisiä sidoksia on määrätietoisesti sementoitava. Sopimukset tai julistukset eivät meitä pelasta, mutta ei niiden ole sitä tarkoitus tehdäkään, vaan luoda käytännön valmiuksia, Aaltola kirjoittaa mahdolliseen Nato-jäsenyyteen viitaten.

– Samalla pitää saada selkeyttä aikaan Ruotsin ja Suomen roolista sodan levitessä. Esimerkiksi EU:n 42.7 ja Naton 5. -artiklojen lukemista toisiaan tukevina. Aktiivisen vakauspolitiikan painopiste on nyt suunnattava EU:hun ja Yhdysvaltoihin, kuten presidentti tekee.

Ukrainan sodan lopputulemasta Aaltolalla on synkkä näkemys.

– Sota tullee päättymään lohduttomasti, Kiovan kaatumiseen, vaikka vastarinta eri muodoissaan jatkunee vielä vuosia ja sitonee huomattavasti Venäjän resursseja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)