Avohakkuualue Harrströmissa elokuussa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Metsäteollisuus tekee oman ilmastotiekartan

Suomessa metsät kasvavat Metsäteollisuuden mukaan enemmän kuin niitä käytetään, mutta aktiivista metsänhoitoa tarvitaan.

Metsäteollisuus kertoo vastaavansa hallitukset hiilineutraalisuustavoitteeseen vähentämällä päästöjään sekä valmistelemalla alalle oman ilmastotiekartan. Hallituksen asettaman tavoitteen mukaan Suomen tulisi saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriö esitteli perjantaina hankkeesta tehtyä kahta selvitystä. Ne kertovat Metsäteollisuus ry:n mielestä, että asetettu hiilineutraalisuustavoite on äärimmäisen kova.

– Fossiilisista polttoaineista irtautumisen ansiosta metsäteollisuuden tuotantoon suhteutetut hiilidioksidipäästöt ovat jo nyt vähentyneet noin 64 prosenttia 1990-luvun alkuun verrattuna. Metsäteollisuuden tehtaiden energiantuotannosta noin 85 prosenttia on uusiutuvaa energiaa ja tavoitteena on kasvattaa sen osuus 90 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, yhdistyksen tiedotteessa muistutetaan.

Metsäteollisuus ry korostaa, että alan investoinnit ja kehittyminen ovat perusedellytyksiä kaikille Antti Rinteen (sd.) hallituksen päätavoitteille, joita ovat korkea työllisyysaste, talouden tasapaino ja vähäpäästöisyys.

Metsäteollisuus valmisteleekin parhaillaan omaa ilmastotiekarttaansa. Ensi keväänä sen on yhdistyksen mukaan tarkoitus tarjota päättäjille näkymä uudistuvan puunjalostuksen suomiin mahdollisuuksiin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Suomessa metsät kasvavat Metsäteollisuuden mukaan paljon enemmän kuin niitä vuosittain käytetään, mutta silti esimerkiksi hiilinielujen turvaamiseksi tarvitaan useita toimenpiteitä. Esimerkiksi aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla parannetaan metsien kasvukuntoa ja ehkäistään metsätuhoja. Myös metsäkadon ehkäisy ja metsitys ovat tärkeitä toimia.

Lue myös:

Ministeriö pitää hallituksen ilmastotavoitetta erittäin haastavana

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt