Metsä Groupin sellutehtaan varasto Raumalla marraskuussa. LEHTIKUVA / JUHA SINISALO

Metsäteollisuuden vienti jatkaa syöksyään

Koko teollisuuden liikevaihdon kasvu jäi marraskuussa vähäiseksi.

Metsäteollisuuden vientiliikevaihto laski Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa työpäiväkorjattuna 13,2 prosenttia vuodentakaisesta. Metsävienti oli heikentynyt yhtäjaksoisesti jo toukokuusta lähtien, jolloin viennistä saatu liikevaihto kääntyi 0,9 prosentin laskuun.

Kesäkuussa metsäteollisuuden vientiliikevaihto laski vuodentakaisesta 9,4 prosenttia, heinäkuussa 3,6 prosenttia ja elokuussa 4,1 prosenttia. Syyskuussa lasku kiihtyi 7,4 prosenttiin.

Kemianteollisuudessa vientiliikevaihto laski 7,5 prosenttia. Kaivostoiminnan ja teollisuuden toimialalla laskua oli 4,5 prosenttia.

Vientiliikevaihto kuitenkin kasvoi kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla 31,6 prosenttia ja elintarviketeollisuudessa 16,3 prosenttia. Myös tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuuden vientiliikevaihto kasvoi 5 prosenttia.

Kotimaan liikevaihto puolestaan väheni lokakuussa suurimmalla osalla päätoimialoista. Kemianteollisuudessa laskua oli 5,8 prosenttia ja metsäteollisuudessa 4,3 prosenttia vuodentakaisesta. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihto kuitenkin kasvoi kotimaassa 3,6 prosenttia.

Teollisuuden kasvu jäi marraskuussa vähiin

Heikentyneet vientinäkymät heijastuivat marraskuussa teollisuuden koko liikevaihtoon, joka kasvoi työpäiväkorjattuna vain 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Edellisestä kuukaudesta kasvua oli kausitasoitettuna 1,2 prosenttia.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihto kasvoi marraskuussa 25,5 prosenttia vuodentakaisesta. Kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla kasvua oli 11,6 prosenttia ja metalliteollisuudessa 6,1 prosenttia.

Sen sijaan metsäteollisuudessa liikevaihto väheni 9,2 prosenttia vuodentakaisesta. Kemianteollisuudessakin liikevaihto väheni 3,1 prosenttia ja tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa 2,7 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt