Matteo Salvini. LEHTIKUVA / AFP

”Meneillään on hyökkäys Italian taloutta vastaan”

Italian hallitus esiintyy uhmakkaasti komission vaadittua siltä muutoksia budjettiehdotukseen.

Italian varapääministerin Matteo Salvinin mukaan Brysselistä voidaan lähettää vaikka 12 kirjettä jouluun mennessä, mutta hallituksen toimia se ei muuta.

– Meneillään on hyökkäys Italian taloutta vastaan, hän totesi Italian julkisen palvelun televisioyhtiön RAI:n mukaan radiokanava RTL 102.5:n haastattelussa keskiviikkona.

Hänen mukaansa tavoitteena on kaksinkertaistaa talouskasvu siitä, mitä on odotettu. Hän kertoi uskovansa, että se voidaan toteuttaa, koska Italia haluaa toimintaa eikä palvella typeriä sääntöjä.

EU:n komissio ilmoitti eilen tiistaina, että Italian hallituksen täytyy korjata ehdotustaan maan ensi vuoden budjetiksi. Komission mielestä ehdotuksessa on jätetty noudattamatta Italialle kesällä annettuja taloussuosituksia, eikä ehdotus myöskään vastaa Italian huhtikuussa vakausohjelmassaan antamia sitoumuksia.

Italialla on nyt kolme viikkoa aikaa antaa komissiolle korjattu budjettiehdotus. Maan hallituspuolueet ovat kuitenkin jo maaliskuun vaaleissa luvanneet muun muassa veroleikkauksia, eläkeikärajan alennusta ja työttömille vähimmäistoimeentuloa.

Italian talouskehitys on ollut jo vuosia suurten euromaiden heikoin. Suomen Pankki arvioi Euro ja Talous -uutiskirjeessä lokakuun alussa, että  neljästä suurimmasta euromaasta Italian talousnäkymät ovat muuttuneet eniten viime keväästä.

Arviot maan potentiaalisesta talouskasvusta kahdelle seuraavalle vuodelle  ovat selvästi alle prosentin. Maan taloutta vaivaavat alhainen investointiaste, heikko tuottavuus ja epäedullinen väestökehitys. Julkisen talouden velka on noussut jo noin 130 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Lisäksi Italian talouskehitystä vaimentavat poliittinen epävarmuus ja kiristyneet rahoitusolot. Toukokuussa aloittaneen Giuseppe Conten hallituksen esitykset kansalaispalkasta, tasaverosta, eläkeiän alentamisesta ja finanssipoliittisen elvytyksen lisäämisestä ovat Suomen Pankin mukaan herättäneet huolta rahoitusmarkkinoilla.

Italian valtionlainojen korot ovat olleet korkeat toukokuun lopulta lähtien. Suomen Pankki muistuttaa, että poliittinen epävarmuus ja kiristyneet rahoitusolot vaimentavat talouskehitystä pitkittyessään. Suuren julkisen velan ja vaimean potentiaalisen talouskasvun takia Italian syksyn budjettikierrosta seurataankin pankin mukaan nyt tarkasti.

Vakavan kriisin mahdollisuus

Viime viikolla työeläkeyhtiö Varman osavuosikatsauksessa todettiin, että epävarmuus on koholla euroalueella Italian uuden hallituksen finanssipoliittisten linjausten ja velkakestävyyden vuoksi.

– Mikäli Italian tilanne dramatisoituu lähikuukausina, sillä voi olla vaikutuksia Suomeen, Varman toimitusjohtaja Risto Murto varoitti Taloussanomien mukaan Varman osavuosituloksen julkistustilaisuudessa.

Murto muistutti myös, että Italian kahdella hallituspuolueella Legalla ja Viiden tähden liikkeellä on hyvin erilaiset tavoitteet ja äänestäjäpohja ja molemmat puolueet haluavat saada omia uudistuksia läpi, Lega esimerkiksi verotuksessa ja Viiden tähden liike perustulossa.

Italian valtionlainojen korot ovat nousseet viime aikoina selvästi. Murto kuitenkin huomautti, että korkojen nousu ole levinnyt muihin euromaihin eli markkinoiden mielestä kyse ei ole vielä eurokriisistä.

Hän myöskään itse usko, että Italian kriisi johtaisi laajempaan kiistaan euroalueen olemassaolosta. Hänen mielestään todennäköisin ratkaisu on kansalaisten silmissä ja teknisestikin vaikeaselkoinen kompromissi.

Eilen tiistaina Ylen A-studiossa Murto kuitenkin varoitti, mitä voi tapahtua.

– Jos asiat menevät pieleen, sieltä tulee todella vakava kriisi. Italia on todella iso valtio, olennaisesta isompi kuin Kreikka, hän painotti.

Jos kriisi alkaisi, korot nousisivat, ja spekulointi alkaisi Italian lähdöstä EU:sta tai eurosta. Lisäksi kriisi tulisi Murron mukaan euroalueella liian aikaisin. Edellisestä kriisistä on liian lyhyt aika, korot ovat vielä alhaalla ja  reagointitapa kriisiin olisi hyvin hankala.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt