Komissio on hyväksynyt työohjelmat 500 miljoonan euron arvoisten yhteisten puolustusteollisten hankkeiden rahoittamiseksi. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Liitto tyytyväinen EU-sopuun tekijänoikeuksista

Media-alan yritykset ovat tyytyväisiä siihen, että päätöksentekijät ymmärtävät sisällöntuottajien tärkeyden.

Media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestö Medialiitto kertoo olevansa tyytyväinen Euroopan unionissa syntyneeseen poliittiseen sopuun uudesta tekijänoikeusdirektiivistä, joka antaisi lehtikustantajille oikeuden sopia julkaisujensa käytöstä digitaalisessa maailmassa.

– On erinomaista, että lehtikustantajat saavat samanlaisen investointien suojan kuin monilla muilla mediatoimijoilla on ollut jo pitkään. Laatusisällöille löytyy aina jakajia, mutta jos kukaan ei kustanna niitä, ei ole mitä jakaa, toteaa Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg tiedotteessa.

Euroopan komissio, parlamentti ja neuvosto pääsivät keskiviikkoiltana kolmikantaneuvotteluissaan yhteisymmärrykseen tekijänoikeusdirektiivin uudistuksesta. Direktiivi velvoittaisi jäsenvaltiot säätämään lehtien kustantajille oikeuden sopia julkaisujensa ja niiden osien käytöstä tietoyhteiskunnan palveluissa kuten uutiskooste- ja hakupalveluissa sekä sosiaalisen median palveluissa.

Medialiitto muistuttaa, että yksittäiset sanat ja hyvin lyhyet tekstiotteet eivät kuitenkaan kuulu suojan piiriin.

– Olemme tyytyväisiä, että EU:n päätöksentekijät ymmärtävät sisällöntuottajien tärkeyden. Tämä ratkaisu parantaa mahdollisuuksia journalismin kustantamiseen digitaalisessa ajassa, millä on suuri merkitys demokraattisille yhteiskunnille, Holmberg huomauttaa.

Uuden oikeuden nojalla kustantajat voivat lisensioida julkaisujensa sisältöä esimerkiksi Facebookille ja Googlelle.

– Yli puolet digitaalisesta mainosmarkkinasta on jo siirtynyt kotimaiselta medialta näille amerikkalaisille jäteille. Ne eivät tuota journalistisia sisältöjä suomalaisille eivätkä kanna samalla tavalla sisältövastuuta tai maksa veroja Suomeen kuten mediayhtiöt, Holmberg toteaa.

Euroopan parlamentin ja neuvoston on vielä hyväksyttävä eilen keskiviikkona saavutettu poliittinen ratkaisu.

Komission esitys on saanut kritiikkiä

Kaikki eivät ole olleet innostuneita komission esityksestä uudeksi tekijänoikeusdirektiiviksi.  Esimerkiksi kansalais- ja asiantuntijajärjestö Electronic Frontier Finland – Effi on esittänyt tiukkaa arvostelua. Lausunnossaan eduskunnan talousvaliokunnalle 6. helmikuuta yhdistys toteaa vastustavansa esityksen artiklaa 11 lehtikustantajien lähioikeudesta ja artiklaa 13 alustojen sisältövastuusta.

Kustantajien lähioikeudessa on Effin mukaan kyse tekijänoikeudellisen suojan laajentamisesta kaikkeen ilmaisuun, joka olisi laajempaa kuin ”yksittäiset sanat ja hyperlinkki”. Alustojen sisältövastuu puolestaan asettaisi sosiaalisen median palvelut täysimäääräiseen vastuuseen käyttäjiensä palveluihin lataamasta sisällöstä.

Effin mukaan koko EU:n tekijänoikeusdirektiivi pitäisi laatia uusiksi, mutta nyt on yhdistyksen mielestä lähdetty vain tekemään pieniä paikkauksia ja nekin ovat osittain huonoja.

– Direktiiviesitys edustaa kustannus-, musiikki- ja elokuva-alan muutosvastarintaa ja niiden kapeaa edunvalvontanäkökulmaa yhteiskunnan laajemman edun kustannuksella, Effi toteaa lausunnossaan.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt