Verkkouutiset

Matias Marttinen: Uskoisipa sisäministeri edes poliisia

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan huumemyönteinen Suomi ei olisi turvallinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Sisäisestä turvallisuudesta vastaavan sisäministerin Maria Ohisalon (vihr.) lausunto kannabisaloitteen tiimoilta sai itselläni aamukahvit väärään kurkkuun. Hän kertoi vihreiden kannattavan rangaistavuuden poistamista laittomien huumeiden käytön osalta, kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen kirjoittaa Länsi-Suomen kolumnissaan.

Hän jatkaa, että tuntuu vastuuttomalta kuulla tällaisia lausuntoja sisäministerin suusta.

– Jos ministeri ei usko monen kansanedustajan lausuntoja, niin uskoisi edes oman hallinnonalansa ammattilaisten kommentteja. Poliisit ovat nähneet huumeiden haitat arkisessa työssään. Suomen Poliisijärjestöjen Liitto vastustaa kannabiksen dekriminalisointia, Matias Marttinen sanoo.

Matias Marttinen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Maria Ohisalo viittasi lokakuun lopulla kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista vaativaan kansalaisaloitteeseen ja totesi, ettei ”laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta pidä rangaista”. Ministeri sanoi tämän olevan vihreiden linja. Poliisi on ollut asiasta eri mieltä. Esimerkiksi rikosylikomisario Jari Kinnunen arvioi hiljattain Verkkouutisille, että kannabiksen käytön rangaistavuuden poistoon liittyisi poliisin toiminnan kannalta lukuisia ongelmia.

Sisäministeri Ohisalo kertoi maanantaina, ettei erimielisyys kannabiksen kansalaisaloitteesta ei ole vaikuttanut yhteistyöhön poliisiylijohtajan kanssa. Ministeri kertoi ottaneensa asiaan kantaa vihreiden puheenjohtajana. Ohisalon mukaan ”lainsäätäjien tehtävä on pohtia, toimiiko nykylainsäädäntö, poliisin tehtävä on noudattaa nykylakia”.

Kannabisaloitteen käsittelyssä on Matias Marttisen mukaan kyse isosta linjanvedosta, mihin suuntaan Suomen huumelainsäädäntöä viedään.

– Sen vaikutukset ovat laajat. Mietojen huumeiden laillistamisessa ei ole kyse vain yksittäisten ihmisten valinnoista, vaan paljon laajemmasta yhteiskuntamme turvallisuutta koskevasta kysymyksestä.

Kannabiksen käytön dekriminalisointia on hänen mukaansa perusteltu sillä, että huumeita käyttäneiden ohjaaminen hoitoon helpottuisi, kun rangaistusta ei tarvitsisi pelätä.

– Huumeiden käyttäjien on saatava apua ja tukea, mutta hoitoonohjaus ja huumeidenkäytön rangaistavuus eivät sulje toisiaan pois. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia koskee jo nyt vaitiolovelvollisus. Hoitoon voi hakeutua ilman, että siitä seuraa rangaistusta.

Marttinen muistuttaa, että mietojen huumeiden hallussapidosta omaan käyttöön seuraa nykyisen lainsäädännön mukaan useimmiten sakkorangaistus. Alaikäisten kohdalla voi tulla kyseeseen pelkkä puhuttelumenettely.

Huumeiden yhteiskunnalle tuottamat ongelmat ovat Matias Marttisen mukaan selvästi nähtävissä.

– En näe, että kansainväliset selvitykset antaisivat aihetta muuttaa huumepolitiikkaa Suomessa. Haluaisinkin nähdä sellaisen yhteiskunnan, missä kannabiksen tai muiden huumeiden vapauttamisen on nähty lisäävän ihmisten turvallisuutta. Kannabiksen laillistaminen antaisi signaalin siitä, että huumeidenkäyttö on hyväksyttävää yhteiskunnassamme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)