X
SULJE MAINOS
Merivesi jäässä Helsingin Kauppatorin edustalla 30. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Marraskuu päättyi tavanomaista kylmempänä

Syksy eli syys-marraskuu oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin poikkeama keskilämpötilasta oli Lapissa, missä oli asteen pari tavanomaista kylmempää, kun taas maan kaakkoisosassa oli noin asteen tavanomaista lauhempaa.

Marraskuun keksilämpötila vaihteli lounaissaariston noin +5 asteesta pohjoisimman Lapin noin -10 asteeseen.

Marraskuun korkein lämpötila, 13,1 astetta, mitattiin kuukauden 1. päivänä Salon Kärkässä. Kuukauden alin lämpötila, -34,0 astetta, havaittiin Utsjoen Kevojärvellä kuun 28. päivä.

Marraskuu oli lähes koko maassa tavanomaista vähäsateisempi. Ainoastaan idässä oli paikoin tavanomaista sateisempaa. Kuukauden suurin sademäärä, 88,7 millimetriä, mitattiin Nurmeksen Mujejärvellä. Vähiten satoi Inarin Angeli Lintupuoliselän havaintoasemalla, missä sademäärä oli 16,1 millimetriä.

Kuukauden päättyessä lunta oli lähes koko maassa, vain etelässä ja lännessä oli paikoin lumetonta. Lunta oli maan itä- ja pohjoisosassa yleisesti 15‒40 senttimetriä.

Suurimmat lumensyvyydet olivat Luoteis-Lapissa, missä kertymä oli paikoin yli 50 senttimetriä. Idässä lunta oli ajankohtaan nähden paikoin harvinaisen paljon.

Auringonpaistetuntien määrä oli useimmilla asemilla tavanomaista suurempi, vain aivan pohjoisimmassa Lapissa aurinko paistoi harvinaisen vähän.

Syksy eli syys-marraskuu oli Pohjois-Lapissa noin asteen tavanomaista kylmempi. Muualla maassa syksy oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen.

Syksy oli maan eteläosassa laajalti tavanomaista kuivempi, kun taas maan keski- ja pohjoisosassa oli monin paikoin tavanomaista sateisempaa. Lapissa oli useilla asemilla harvinaisen sateista, eli syksy on näin sateinen harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt