X
SULJE MAINOS
MAL-sopimusten tavoitteena on parantaa kaupunkiseutujen toimivuutta ja kilpailukykyä sekä kuntien tasapuolista kehittämistä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Liikenteestä ja asumisesta toivotaan apua koronaelvytykseen

Kansanedustajan mukaan monet hankkeet ovat kaupunkiseuduilla jäässä, kunnes valtion sitoutuminen MAL-sopimuksiin varmistuu.

Maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimukset eli MAL-sopimukset ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana saaneet tukevan jalansijan suurten kaupunkiseutujen kehittämisessä.

Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) on huolissaan siitä, että tällä hetkellä MAL-sopimuksissa ollaan sopimuksettomassa tilassa. Pitkään valmisteltujen sopimusten tulisi olla aikataulun mukaan jo voimassa, mutta neuvottelut ovat olleet välillä tauolla.

– Nyt on aika ottaa loppukiri MAL-sopimusneuvotteluissa. Monet hankkeet kaupunkiseuduilla ovat odottavassa tilassa, kunnes valtion sitoutuminen varmistuu. Kun koronakriisistä nousemiseksi haetaan välineitä elvytykseen, olisi MAL-hankkeissa sellaisista helppo sopia kaupunkiseutujen kanssa hyvin konkreettisella tasolla, Ikonen toteaa tiedotteessa.

Sopimusten tavoitteena on tukea kaupunkiseutujen kestävää kasvua kehittämällä muun muassa liikennejärjestelmää, asumista ja muuta elinympäristöä.

– Odotan, että valtio lähtee mukaan muun muassa kaupunkiseutujen vähähiilistä ja sujuvaa liikkumista sekä kestävää kaupunkirakennetta edistäviin raidehankkeisiin entiseen tapaan vähintään 30 prosentin rahoitusosuudella, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Ikosen mukaan sopimuksista ei saa unohtaa myöskään saavutettavuuden näkökulmaa.

– Kansallinen ja kansainvälinen saavutettavuus niin raiteilla, maanteitse kuin lentäen korostuvat paitsi pääkaupunkiseudulla myös Tampereen, Turun ja Oulun seuduilla, sillä toimivat yhteydet ovat kriittisen tärkeitä alueiden elinvoimalle, yritysten kuljetuksille ja ihmisten liikkumiselle.

– Toivon, että neuvotteluissa ei enää aikailla, vaan otetaan rohkeita askelia kaupunkiseutujen kehittämiseksi ja sitoudutaan yhdessä askeliin, jotka edistävät koko maan kehitystä. Yhteistyöllä saadaan vaikuttavuutta ja siksi valtion on syytä lisätä sopimuksellisuutta ja kumppanuutta kaupunkien kanssa MAL-sopimusten ohella muissakin asioissa, Ikonen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt