X
SULJE MAINOS

Länsimaiset jihadistinaiset kannustavat verkossa – ”Allah auttakoon heitä tappamaan”

Länsimaiset, jihadisteiksi kääntyneet naiset kannustavat terrorismiin asuinmaassaan esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä, kertoo The Guardian.

King’s College-yliopiston alaisuudessa Lontoossa toimiva radikalisoitumisen ja poliittisen väkivallan kansainvälinen ICSR-tutkimuskeskus on tutkinut brittiläisiä, jihadisteiksi kääntyneitä naisia. Osa naisista on matkustanut Syyriaan taistelualueelle ja juuri nyt tutkimuskeskus on esimerkiksi havainnut 30:stä brittinaisesta koostuvan joukon asettuneena Pohjois-Syyriaan.

Tähän asti länsimaisten, Isikseen liittyneiden naisten rooli on nähty ensisijaisesti passiivisena. Heidän tehtävänään on ollut naida jihadistimies ja synnyttää tälle lapsia kaukana sota-alueesta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että naisten rooli on muuttumassa aktiivisemmaksi ja he edustavat kasvavaa ja uudenlaista terrorismin uhkaa.

Tutkimalla esimerkiksi brittiläisten naisjihadistien tilejä sosiaalisessa mediassa tutkimuskeskus on saanut selville naisten muun muassa avoimesti värväävän lisää ihmisiä Isiksen riveihin, ylistävän Charlie Hebdo -iskua ja kannustavan yleisesti väkivaltaan, esimerkiksi kehottamalla katkomaan länsimaisten päitä.

Professori Peter Neumann ISCR-tutkimuskeskuksesta kertoo, että terrorismia puoltavassa sosiaalisessa mediassa tapahtuvassa aktiivisuudessa tapahtui nousu juuri Charie Hebdo -iskun jälkeen. Esimerkiksi eräs 16-vuotias manchesterilainen tyttö ylisti iskua Twitter-tilillään ja toinen brittinainen kirjoitti: ”Allah auttakoon heitä tappamaan niin monta uskotonta kuin he pystyvät #parisshooting”.

ISCR:n tutkija Melanie Smithin mukaan brittiläiset jihadistinaiset kannustavat verkossa toisiaan aktiivisempaan toimintaan.

-Tyypillinen viesti on, että jos ei voi jättää perhettään tai ei ole varaa lähteä Isisin hallitsemalle sota-alueelle, niin voi tehdä jotakin asuinmaassaan, kertoo Smith, joka on vastuussa tutkimuskeskuksen ensimmäisestä ulkomaille lähteneitä naistaistelijoita koskevasta tietokannasta.

Tietokannassa on tällä hetkellä tiedot 70:stä naisesta, joista nuorin on vain 15-vuotias ranskalaistyttö. Tietokannasta löytyy myös Hayat Boumeddiene, Pariisin iskun tekijän kumppani, joka on tällä hetkellä Ranskan etsityin nainen.

Melanie Smith ei usko, että kovin moni puhuu Syyrian sota-alueelta palaavista naisista riskinä, vaikka ehkä pitäisi:

– Vaikka heillä ei olekaan sotilaallista koulutusta, esimerkiksi juuri verkossa näkee paljon jihadistinaisia turhautuneina juuri siihen, etteivät voi taistella. Siksi he kehottavat toisiaan antamaan panoksensa jollakin muulla tavalla. Naisia on aiemminkin käytetty apuna esimerkiksi itsemurhapommituksissa ja yksittäisissä operaatioissa, Smith tarkentaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt