X
SULJE MAINOS
Suomen rokotustaktiikassa vahvisterokote annetaan varsin myöhään. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Lääkärin vetoomus: Toisen rokotteen antamista tulisi vauhdittaa

Suomessa on poikkeuksellisen pitkä annosväli koronarokotuskertojen välillä.

Turkulainen anestesialääkäri Elina Haapoja kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa, että vahvisterokotteen antamisen hitaus on Suomen rokotustaktiikan ongelma.

Deltaviruksen torjuntaa heikentää se, että Suomessa on saatu pääasiassa vain ensimmäinen rokote.

— Rokotuskattavuuden saavuttamista hidastavat kesälomakausi (rokotusaikaa halutaan lykätä loman yli) ja nuorten ikäluokkien toivottua heikompi ”rokotusinto”. Lisäongelmana on Suomen rokotustaktiikka. Ykkösrokotteen on saanut yli 60 prosenttia väestöstä, mutta suuri osa ensimmäisen rokotteen saaneista odottaa vielä toista rokotetta.

Haapoja ehdottaa, että vahvisterokotustaan odottavien vanhempien ikäluokkien rokotusaikoja voisi aikaistaa. Valmistaja ei suosittele niin pitkää annosväliä kuin Suomessa on.

– Jotta rokotuskapasiteetti tulisi täysin hyödynnetyksi, eikö voitaisi varata nuoremmille ikäluokille heidän tähänastista ”intoaan” vastaava osuus rokotusajoista ja tarjottaisi hiukan vanhemmille mahdollisuus aikaistaa toista rokotusaikaansa? Näin toista rokotetta odottavat saataisiin parempaan suojaan deltavariantilta. Valmistajan suositushan tämä Suomessa käytetty pitkä annosväli ei ollut.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt