Kirurgin mielestä tulisi pyrkiä kovaan testaukseen ja seurantaan. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Lääkärin hätähuuto: Suomi kulkee kohti katastrofia

Neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäen mukaan koronakriisissä ei toimita oikein.

HUS:n neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki kutsuu Suomen koronatilannetta katastrofiksi.

– Suomi tekee kaiken väärin. Miksi kulkea todistetusti katastrofiin vievää tietä, kun on olemassa myös todistettu tie sen välttämiseen?, Pälvimäki kysyy Twitterissä.

Hän jatkaa viittaamalla ”ylireagointiin ajoissa”.

– Täydellinen sulku (liian myöhäistä nyt), testaa, jäljitä, eristä, testaa, testaa, helpota rajoitustoimia, toista, toivu aikaisin, kirurgi summaa.

Esa-Pekka Pälvimäen summaus muistuttaa pitkälti muun muassa Etelä-Koreassa harjoitettua koronapolitiikkaa. Sikäläistä mallia luonnehditaan kolmella sanalla: Jäljitä, Testaa, HoidaVerkkouutiset kertoi mallista ja Etelä-Korean koronaihmeestä tässä jutussa. Etelä-Korean toimien keskiössä on massiivinen testaus- ja seurantaohjelma. Maan koronatilanteen ehdittiin jo uutisoida livenneen käsistä ja epidemian odotettiin kehittyvän Italian suuntaan. Nopeasti aloitetut testaustoimet ja kova seuranta vaikuttavat sittemmin kantaneen hedelmää.

Esa-Pekka Pälvimäki on kommentoinut Suomen koronakriisiä kovin sanoin aiemminkin. Viikonloppuna kirurgi vetosi kansalaisiin ja kehotti ihmisiä ottamaan vastuuta ja eristäytymään.

– Hyvät ihmiset, koska Suomi ei teitä eristä, eristäkää itse itsenne. Näin tästä selvitään. Muuten ehkä ei selvitä. Ollenkaan, hän tviittasi.

Pälvimäki arvosteli myös viranomaisia.

– Ravintoloiden, kauppojen kotiinkuljetus ym. Ja yksilönvastuu korostuu. Talous notkahtaa vaan ei kaadu. Sodastakin on noustu, radikaaleilla toimenpiteillä tästä noustaan nopeasti.

Hänen mielestään tällainen ”lockdown” on nyt Suomessa pakollinen.

– Jos THL ei muuta suuntaansa, riskinä se, että lockdown pitkittyy, työpaikkoja menee, talous ei kestä eikä toivu, ihmisiä kuolee paljon, pitkään. Nyt pitää pistää Suomi kiinni, ja aloittaa laajamittainen testaus- ja eristysohjelma, saadaan Suomi taas auki.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt