X
SULJE MAINOS
Tutkijan mukaan viranomaiset eivät suhtaudu Ruotsiin palaaviin ISIS-naisiin vakavasti. LEHTIKUVA / HANDOUT / SÄKERHETSPOLISEN

”Kyse on vaarallisista henkilöistä” – tutkijan mukaan Ruotsi ei ota ISIS-naisia vakavasti

Ruotsiin palaavia naisia on päästetty vapaaksi heti poliisikuulustelujen jälkeen.

Ruotsissa on syyskuun aikana käyty vilkasta keskustelua maahan palaavista ISIS-naisista. Koillis-Syyrian vankileirejä valvova kurdihallinto karkotti aikaisemmin syyskuussa kolme, muun muassa sotarikoksista epäilemäänsä ruotsalaista naista. Ruotsin ulkoministeriön mukaan maalla on velvollisuus vastaanottaa palaavat Ruotsin kansalaiset.

SVT:n tietojen mukaan naiset ovat Ruotsiin paluunsa jälkeen saaneet liikkua vapaasti. Viranomaiset antoivat yhdelle palanneista naisista junalipun ja sosiaalipäivystyksen puhelinnumeron, ja jatkotoimenpiteet ovat nyt naisesta itsestä kiinni.

Aikaisemmassa tapauksessa sotarikoksista epäilty, sittemmin oikeuspsykiatriseen hoitoon tuomittu nainen oli vapautettu välittömästi poliisikuulustelujen jälkeen.

Arvostettu terrorismitutkija Magnus Ranstorp toteaa tapausten saavan hänet ”raivostumaan”. SVT:n haastattelema Ranstorpin mukaan ruotsalaisviranomaisten toiminta on arvostelun alapuolella.

– Sitä, että näihin asioihin suhtaudutaan näin kepeästi, ei voi hyväksyä. Raivostun kun kuulen tästä tapauksesta, Ranstorp sanoo.

Ruotsin kuuluu ottaa ISIS-naisten kotiuttamisessa oppia naapurimailtaan, etenkin Tanskalta, tutkija kehottaa. Nyt Ruotsin suhtautumistapa on Ranstorpin mukaan liian passiivinen, sillä viranomaiset haluavat päästä mahdollisimman vähällä. Poliisin ja sosiaaliviranomaisten on vahvistettava yhteistyötään, hän sanoo.

– Kyse on vaarallisista henkilöistä, jotka ovat olleet tekemisissä ISIS:n, maailman julmimman terrorijärjestön kanssa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt