Asunnonoston suunnittelua. LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

Kuluttaja: Lainavakuutus voi käydä kalliiksi

Lainaturvavakuutusten hintaerot ovat valtavia.

Kuluttajan testissä oli mukana 9 lainaturvavakuutusta. Lisäksi verrokkituotteina oli neljä vakuutusta, jotka ovat verrattavissa lainaturvavakuutuksiin. Testissä arvioitiin vakuutusten ehdot ja hinnat.

Lainaturvavakuutuksella voi turvata asuntolainan maksun esimerkiksi sairastumisen tai työttömyyden varalle.

Kuluttajan testin mukaan parhaan lainaturvavakuutuksen saa OP:sta tai Säästöpankista. Nekään eivät kuitenkaan välttämättä ole halvin tai kattavin tapa taata, että pankkilainan takaisinmaksu onnistuu tilanteessa kuin tilanteessa.

Vakuutusten hintaerot ovat valtavia. Lainaturvavakuutuksen hintaan vaikuttavat muun muassa vakuutuksenottajan ikä ja terveydentila, vakuutuspaketin laajuus, vakuutetun lainan suuruus sekä laina-aika. Kuluttaja pyysi pankeilta vakuutuksen hinnan 12 esimerkkiasiakkaalle.

Jos lainaa on 140 000 euroa, vakuutuksen hinta nousee viidessä vuodessa pankissa kuin pankissa helposti yli 5000 euroon. Samassa ajassa pariskunta voi pulittaa 400 000 euron yhteislainan vakuutuksesta yli 19000 euroa, kuten esimerkkiasiakkaat S-Pankin laskelmassa tekevät.

Myös vakuutusten ehdoissa ja kattavuudessa on suuria eroja. Testattuihin lainaturvavakuutuksiin myönnetään esimerkiksi vakavan sairauden turva vain yrittäjille. Verrokkituotteisiin eli Aktian ja Nordean vakuutuspaketteihin vakavan sairauden turvan voi saada myös palkansaaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt