Jan-Erik Enestam. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

KSML: Ex-puolustusministeri ryhtyi hävittäjälobbariksi

Jan-Erik Enestamin mukaan Eurofighter-hävittäjä on sopivin Hornettien korvaajaksi.

Entinen puolustusministeri Jan-Erik Enestam lobbaa Suomelle Eurofighter Typhoon-hävittäjää Hornettien korvaajaksi, kertoo Keskisuomalainen.

Enestam työskentelee vanhempana neuvonantajana viestintätoimisto Cocommsilla, jonka asiakkaana on hävittäjiä Suomelle kauppaava BAE Systems.

– Minua pyydettiin kahteen toimistoon. Valitsin Cocommsin ja BAE Systemsin sen takia, että mielestäni Eurofighter on kandidaateista ainoa aidosti yleiseurooppalainen kone, joita on eniten käytössä EU-maiden asevoimissa, Enestam kertoo.

– Olisi Suomelle suuri etu, jos mekin käyttäisimme samaa konetta varsinkin, kun Euroopassa rakennetaan hiljalleen yhteistä puolustusta.

Enestam on toiminut puolustusministerinä vuonna 1995 sekä vuosina 1999-2003. Hän on myös RKP:n entinen puheenjohtaja.

– Luon BAE Systemsille yhteyksiä ihmisiin, jotka vaikuttavat hävittäjähankinnan päätöksiin. Koen, että verkostoni ovat kunnossa niin poliitikkoihin kuin virkamiehiin, Enestam kertoo nykyisestä tehtävästään.

Suomen nykyiset hävittäjät eli Hornetit poistuvat käytöstä 2030 mennessä. Puolustusvoimat lähetti keväällä Hornetin seuraajahankkeen (HX-hanke) tarjouspyynnöt. Tarjousta pyydettiin seuraavista hävittäjistä: Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat) ja Saab Gripen (Ruotsi).

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt