Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Krista Kiurulta perättiin aikataulua hoitajamitoitukselle – ”Se on yksi virke”

Eduskunnassa huomautettiin, että ministereiden avustajamitoitus laitettiin kerralla kuntoon.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Kirsta Kiurulta (sd.), kuinka nopeasti hoitajamitoitus saadaan lakiin.

Juvonen muistutti, että vielä hetki sitten, viime vaalikaudella, Kiuru istui Juvosen kanssa yhdessä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja ajoi hoitajamitoiutusta lakiin.

– Ministeri Kiuru, sanoitte, että se on yksi virke, se on yksi kuukausi, jos löytyy poliittista tahtotilaa, Juvonen sanoi hallitusohjelmasta käydyssä debatissa eduskunnassa.

Juvonen totesi Kiurun esittävän nyt siirtymäaikoja ja kehitysohjelmia.

– Se ei ollenkaan nyt vastaa sitä, mitä meidän yhteisissä muistiinpanoissamme on. Mehän ajoimme sitä hoitajamitoitusta välittömästi eteenpäin ja sitä, että se kirjataan. Se on myös lupaus Suomen kansalle ja Suomen vanhuksille, Juvonen muistutti.

4 000 työntekijää muutaman vuoden siirtymäajalla

Kiurukin muisti, että he ajoivat ”sydänverellä” eduskunnassa hoitajamitoitusta ja hän sanoi sen olleen yksi suurimmista poliittisista tavoitteistaan vuodesta 2012 lähtien.

– Ja nyt totean tämän salin edessä, että me tulemme, edustaja Juvonen, tämän toteuttamaan. Me tulemme toteuttamaan henkilöstömitoituksen: 0,7 vähimmäismitoitus tullaan säätämään lakiin, Kiuru lupasi ja jatkoi:

– Mahdollisimman nopeasti tulemme säätämään tämän vähimmäismitoituksen suoraan lakiin, ja tältä osin pitkällä siirtymäajalla, käytännössä muutaman vuoden siirtymäajalla, kunnilla on mahdollisuus 4 000 työntekijää tähän löytää, Kiuru sanoi.

– Se, kuinka nopeasti kunnilla on 4 000 hoitajaa, sitä ei voi tietenkään säätää lakiin niin, että ensi vuonna 4 000 hoitajaa toteutuisi, mutta tärkeää on se, että nyt tämä sali ottaa etukenon siihen, että tuo vähimmäismitoitus tulee hoitohenkilökunnan osalta säädettyä lakiin, Kiuru jatkoi.

Ministereiden avustajamitoitus 4,3

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen muistutti, että vielä maaliskuussa Kiuru sanoi, että asia on hoidettavissa yhdellä lauseella: se on tuntien työ.

– Te olisitte ollut valmis siirtymään sanoista tekoihin, ja hoitajamitoitus olisi kirjattu lakiin. Ja nyt pääministeri (Antti) Rinne on sanonut, että hoitajamitoitus tulee 0,7:ään vuonna 2025. Onko tämä totta, että tällaisista siirtymäajoista puhutaan, Heinonen kysyi.

Heinonen lisäsi, että ministerit ovat tuplanneet oman avustajamääränsä 82:een.

– Mitoitus on yli 4,3. Ministereiden avustajamitoitus laitettiin kerralla kuntoon. Ministeri Kiuru, nyt on siirryttävä sanoista tekoihin ja laitettava vanhustenhoito kuntoon. Te ette tästä selittämällä pääse, Heinonen sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa sanoi olevansa äimän käkenä.

– Te sanoitte ennen vaaleja, koko hallitus, että hoitajamitoitus voidaan laittaa kuntoon yhdellä virkkeellä ja heti. Nyt kun me kysymme, miten te ministerinä aiotte tämän hoitaa, niin te ette osaa vastata, Sarkomaa ihmetteli.

”Te nauroitte tälle ja sanoitte: yksi virke ja heti”

Sarkomaan mukaan SDP tuli hallitusohjelmassa kokoomuksen linjoille. Hän muistutti kokoomuksen puhuneen hoitoisuudesta ja siitä, ettei jätetä avohoidon vanhuksia ilman hoitoa.

– Me puhuimme siitä, että ehkä hoitajia ei heti saa eli tämä ei ole aivan yksinkertainen juttu. Te nauroitte tälle ja sanoitte: yksi virke ja heti, Sarkomaa muisteli.

Sarkomaa totesi, että hallitusohjelmassa ei ole mitään tiekarttaa.

– Nyt te olette sanoneet julkisuuteen: ”En osaa edes ennustaa, kuinka kauan tähän menee, enkä tiedä, miten tämä hoituu, kun on muitakin tarpeita”, Sarkomaa siteerasi Kiurun puheita Demokraatti-lehdestä.

Vastausta siihen, milloin lakiesitys hoitajamitoituksesta tulee eduskuntaan ja mitä mitoitus sisältää, ei debatin aikana saatu.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt