Verkkouutiset

Kremlin sanotaan jo valmistautuvan vallanvaihtoon

Vladimir Putinin hallintokoneisto haluaa pitää kiinni luomastaan valtarakenteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkijoiden mukaan Venäjä valmistautuu vallanvaihtoon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on johtanut Venäjää vuodesta 2000 lähtien. Putin toimi pääministerinä 2008–2012.

– Ikääntyvä Putin näyttää kuitenkin olevan tietoinen kuolevaisuudestaan ja tekee järjestelyjä varmistaakseen Venäjälle tuomansa vakauden jatkuvuuden hänen valtakautensa jälkeen, arvioivat London School of Economics and Political Science -yliopiston tohtorikoulutettava Jeff Hawn ja Force Analysis -tutkimuslaitoksen analyytikko Sim Tack.

Hawn ja Tack korostavat Foreign Policy -lehden julkaisemassa kirjoituksessaan, että Putin ei ole yksin vastuussa Venäjän ulko- ja sisäpolitiikan tai niitä toteuttavien hallintorakenteiden muokkaamisesta.

– Hän johtaa verkostoa, joka koostuu suurliikemiehistä eli oligarkeista, asevoimien ja turvallisuuselimien edustajista eli silovikeista sekä alueellisista poliittisista johtajista.

– Putin verkostoineen hyötyy suoraan valta-asemistaan, mutta laajempi sidosryhmäverkosto haluaa myös pysyä vallassa ja säilyttää kykynsä käyttää valtion resursseja riippumatta siitä, onko Putin vallassa vai ei.

Hawnin ja Tackin mukaan Putinin luotsaama Venäjän johto pyrkii siten luomaan pitkän aikavälin poliittista vakautta, joka estäisi tulevaisuuden johtajia horjuttamasta heidän luomaansa tasapainoa.

– Tärkein mekanismi tämän jatkuvuuden takaamiseksi on joukko perustuslaillisia muutoksia, joita toimeenpannaan Venäjällä. Nämä loivat hienovaraisen, mutta merkittävän muutoksen hallintotavassa.

Uuden perustuslain mukaan duumalla on yksinomainen valta nimittää sisä- ja talouspolitiikkaan keskittyviä hallituksen jäseniä. Presidentillä on puolestaan valta tehdä ulko- ja turvallisuuspoliittisia ministerinimityksiä.

Myös turvallisuusneuvoston ja valtakunnanneuvoston asemaa vahvistetaan, ja presidentin valtaoikeuksia jaetaan presidentin sekä neuvostojen välillä.

– Näiden muutosten toimeenpano johtaa ainakin paperilla johtamismuotoon, joka perustuu tärkeimpien sidosryhmien yhteisymmärrykseen eikä niinkään yhden henkilön ohjaamaan politiikkaan, Hawn ja Tack toteavat

– Tämän tehokas toteuttaminen edellyttää paitsi lain myös poliittisen kulttuurin muuttamista, ja sitä varten tarvitaan vakaa perusta sen sijaan, että poliittinen järjestelmä rakennettaisiin yhden miehen yhteyksien ja karisman ympärille.

Paljon haasteita edessä

Hawn ja Tack muistuttavat, että aiemmat yritykset Venäjän politiikan muuttamiseksi vähemmän yksilökeskeiseksi ja keskitetyksi ovat pääosin epäonnistuneet.

– Edessä olevat haasteet rasittavat sidosryhmien kykyä säilyttää yksimielisyys ilman yksittäistä johtohahmoa. Venäjän hiilivetyjen myynnistä riippuva budjetti rasittuu entisestään, kun kotimainen tuotanto pienenee ja öljyn maailmanlaajuinen kysyntä pysähtyy tai kutistuu.

– Taloudellisten ongelmien vuoksi vaatimukset kansalaisvapauksista todennäköisesti kasvavat, ja ikääntyvä väestö aiheuttaa ongelmia 2030-luvulla.

Hawn ja Tack pitävät myös mahdollisena, että Putinin vetäytyminen vallasta aiheuttaa eliitin keskuudessa kilpailua.

– Poliittiset johtajat, oligarkit ja merkittävät turvallisuusvirkailijat ovat kärkkyneet valtaa Putinin kaudella, mutta ilman hänen voimakasta persoonallisuuttaan ja itselleen keskittämäänsä valtaa tällainen konflikti saattaa aiheuttaa Venäjän hallintoelinten hajaannuksen, mikä johtaa umpikujaan eikä yksimielisyyteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)