Kotisiivouspalvelujen hintoja kannattaa vertailla. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Kotisiivous jouluksi? Palveluiden hinnoissa on eroja

Kuluttajaliitto vertaili kotisiivouspalveluja tuottavien yritysten hintoja.

Kuluttajaliitto vertaili kotisiivouspalveluiden hintoja kymmenellä väkiluvultaan suurella paikkakunnalla (Helsinki, Tampere, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori ja Joensuu). Vertailuun valikoitui 42 yritystä, jotka tarjoavat yksityiskodissa tehtävää kertaluonteista siivouspalvelua.

Moni luottaa siivousfirman valinnassa puskaradioon, eli tuttujen suositteluun tai netin keskustelupalstojen arvioihin.

– Kannattaa silti vertailla muidenkin palveluntarjoajien hintoja ja ehtoja, vinkkaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Määräaikaisen sopimuksen hintataso voi olla edullisempi, mutta sopimus on samalla lähtökohtaisesti sitova. Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta pääsee eroon irtisanomisajan jälkeen.

Vertailemalla hintoja on myös mahdollista löytää kertasiivous omalta paikkakunnalta sopimushintaa edullisemmin.

– Kuluttajan on hyvä harkita lähitulevaisuuden palveluntarvettaan ja sitä haluaako varmasti sitoutua sopimukseen. Kannattaa aina katsoa lopullista hintaa ja palvelun suhdetta omaan tarpeeseen, Beurling jatkaa.

Vertailun edullisin kertaluonteisen siivoustunnin hinta oli jopa 32 prosenttia pienempi kuin vertailun kallein (33,84-49,50 euroa). Siivous tuli monessa tapauksessa tuntihinnaltaan edullisemmaksi, mikäli asiakas sitoutuu pidempiaikaiseen asiakkuuteen.

Sopimusasiakkaan tuntihinnat olivat vertailun yrityksissä keskimäärin noin 3-4 euroa edullisempia silloin, kun sama yritys tarjosi sekä kerta- että sopimussiivousta.

Sopimustyypeissä esiintyi vaihtelua kanta-asiakkuudesta toistaiseksi voimassaoleviin tai eripituisiin määräaikaisiin sopimuksiin sekä palvelupaketteihin tai kuukausihinnoiteltuihin palvelukokonaisuuksiin.

Asiakkaan kannattaa muutenkin olla tarkkana ja varmistaa, mitä kaikkea hinta sisältää.

– Joskus tuntihinnan lisäksi veloitettiin myös matkakuluista, siivousvälineiden käytöstä tai käyntiin lisättiin euromääräinen kertakorvaus, kuluttajaekonomisti Paula Pessi huomauttaa.

Useimpien yritysten minimiveloitus käyntiä kohti oli kaksi tuntia.

Monet yritykset tarjoavat myös erikoissiivouksia, kuten ikkunoiden pesua, silitystä ja muutto- tai suursiivousta Näiden hinnoista sovitaan useimmiten tapauskohtaisesti. Yritykset ovat selkeästi myös huomioineet kotitalousvähennyksen mahdollisuuden asiakkaan maksamaan lopulliseen hintaan. Verovähennysoikeudesta oli maininta lähes jokaisella sivustolla.

Tarkistuslista kotisiivouspalvelua harkitsevalle

1. Tee tarjouspyyntö aina kirjallisena.
2. Jos kyseessä on pidempiaikainen sopimus siivouspalvelun käytöstä, on hyvä suorittaa arviointikäynti ja/tai koesiivous kohteessa.
3. Kuvaile kohdetta mahdollisimman tarkasti ja totuudenmukaisesti.
4. Tee lista töistä, jotka kuuluvat sopimukseen.
5. Kerro haluatko viikkosiivouksen tai kuukausisiivouksen vai onko kyseessä kertaluonteinen siivous.
6. Kysy hintaa myös ylimääräisille palveluille, kuten pyykkien pesu, silittäminen tai astioiden pesu.
7. Tarkista kenen välineillä ja puhdistusaineilla siivous tehdään ja kenen vastuulla on ostaa lisää.
8. Allergikkojen kannattaa varmistaa, ettei siivooja käytä esimerkiksi imuria tai liinoja, joilla on siivottu kotia, jossa asuu lemmikkejä.
9. Erittele, mitkä työt teet itse ennen siivoojan saapumista.
10. Selvitä miten toimitaan käytännön asioiden, kuten peruutusten, sairastumisen tai turvalukon kanssa.
11. Tarkista, hoitaako sama siivooja/samat siivoojat siivouksen vai vaihtuvatko työntekijät.
12. Selvitä, onko palveluntarjoaja ennakkoperintärekisterissä ja onko yrityksellä vastuuvakuutus mahdollisten vahinkojen varalle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt