Verkkouutiset

Vankeja ajetaan Helsingin läpi – mutta heille ei saa laittaa edes nippusiteitä

Vangin perusoikeudet estävät hänen laittamisensa kuljetusten ajaksi käsirautoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa on käsittelyssä vankeuslain muutos. Hallitus ei esittänyt säännöksiin muutosta, joka mahdollistaisi vankien tai tutkintavankien kahlitsemisen kuljetuksen ajaksi nippusitein tai käsiraudoin.

Vankia ei saa siis kahlita kuljetuksen ajaksi. Hänet saadaan kahlita kuljetuksen ajaksi vain, jos etukäteen epäillään esimerkiksi karkaamisvaaraa tai väkivaltaa. Edes tällöin häntä ei saa kiinnittää ajoneuvoon tai toiseen vankiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Poliisitaustainen kansanedustaja Kari Tolvasen mukaan ongelma on siinä, että esimerkiksi Vantaan vankilasta tuodaan päivittäin Helsingin käräjäoikeuteen ruuhkaisen kaupungin läpi pikkubussilla jopa kymmenen vangin joukkokuljetuksia.

Vankilaviranomaiset ovat voimakkaasti vaatineet oikeutta kahlita vangit kyseisenlaisissa joukkokuljetuksissa. Vankien kädet kiinnitettäisiin toisiinsa, ei siis rakenteisiin eikä vankeja kiinnitettäisi toisiinsa.

– Vanginvartijoiden on mahdoton ennustaa, miten tilanne matkan aikana kehittyy ja tunnetusti joukossa tyhmyys tiivistyy. Busseissa nimittäin on usein vain pari vartijaa eikä kuljetuskalusto oli juuri tavallista pikkubussia kummempi, Kari Tolvanen sanoo.

– Minunkin mielestäni ns. joukkokahlitseminen on täysin perusteltua sellaisissa tilanteissa, kun kuljetus liikkuu sellaisilla alueilla, joissa on paljon sivullisia ja joilla on paljon pysähdyksiä. Yllättävässä karkaamistilanteessa saattaa luonnollisesti vartijoiden lisäksi aiheutua vakavaa vaaraa myös täysin sivullisille ihmisille esim. väkivaltatilanteen muodossa.

Tolvanen hämmästelee, että jälleen kerran kahlitsemiskieltoa on perusteltu ihmisoikeusnäkökohdilla.

– Mielestäni pitäisi pikemminkin jälleen kerran varmistaa sivullisten oikeudet. Kahlitseminen ei loukkaa liiaksi jo vapautensa menettäneen, lukitussa bussissa olevan vangin ihmisoikeuksia, jos hänet esimerkiksi puoleksi tunniksi pannaan käsirautoihin, joita edes ulkopuoliset eivät näe, Tolvanen toteaa.

Asia kismitti myös eduskunnan lakivaliokuntaa. Valiokunta esittää vankeuslain yhteydessä päätettäväksi lausumaa, jonka mukaan ”eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy kiireellisesti valmistamaan lainsäädäntömuutoksia, joilla vankikuljetusten turvallisuus voidaan taata nykyistä paremmin”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)