Verkkouutiset

Vastaanottokeskusten arvoitus: miksi kukin asukas kuluttaa keskimäärin 211 litraa vettä vuorokaudessa?

Kansanedustaja ihmettelee keskusten runsasta veden käyttöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten kansanedustaja Kari Kulmala kertoo kirjallisessa kysymyksessään, että häntä lähestyi vuoden 2016 keväällä vesialan yritys sähköpostitse.

– Heillä oli käytössään vedenkulutuksen laskelmat 42 vastaanottokeskuksesta. Keskimääräinen vedenkulutus niissä oli päivässä 211 litraa/asukas, yhteiskulutus 45 710 kuutiota/kk. Veden hinta vastaanottokeskuksissa oli senhetkisen hinnan mukaan 259 632 euroa/kk; vuodessa hinta on noin 3 115 583 euroa, kysymyksessä todetaan.

Kulutus on selvästi suurempaa kuin keskimäärin kantasuomalaisella. Kansanedustaja kirjoittaa kysyneensä sisäministeriöltä vastaanottokeskusten suuresta vedenkulutuksesta. Hän kysyi, miksi ongelmaan ei ole haettu verovaroja säästäviä ratkaisuja. Asia luvattiin selvittää. Selvitys on edelleen kesken.

Maahanmuuttovirasto laittoi asiassa Kulmalan mukaan alkukesästä 2016 viestin, jossa pyydettiin kiinnittämään huomiota siihen, onko vastaanottokeskusten vedenkulutus niin poikkeavan suurta, että tulisi harkita vedenkulutusta säästäviä teknisiä ratkaisuja.

– Maahanmuuttovirastolla ei näytä olevan todellista halua päätösten tekoon asian suhteen. Se vetoaa siihen, ettei vastaanottokeskusten todellista lukumäärää voi jatkossa tietää. Kuitenkin vedenkulutus on pysynyt vastaanottokeskuksissa arvatenkin samanlaisena koko ajan, eli mitään muutoksia ei esimerkiksi vesihanoihin tai wc-pyttyihin ole tehty, Kulmalan kysymyksessä todetaan.

Vastaanottokeskuksilla on kansanedustajan mukaan yleinen velvollisuus omatoimiseen kustannustehokkaaseen ja taloudellisesti rationaaliseen toimintaan. Niillä on myös velvollisuus puuttua asiakkaidensa mahdolliseen ei-toivottuun käytökseen esim. asiakkaita informoimalla.

– Vastaanottokeskuksista myönteisen päätöksen saaneet turvapaikansaajat menevät jatkossa kuntien vuokra-asuntoihin. Mikäli muun muassa vedenkulutusta ei ole heille opastettu, runsaan vedenkulutuksen maksavat lopulta kaikki kuntalaiset, kansanedustaja toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)