Verkkouutiset

Ulkopoliittinen instituutti vastaa Antti Rinteelle HS:ssa: Venäjä-tietoa on voitava esitellä avoimesti

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikaisen mukaan myös Venäjää on voitava tutkia yleisistä tutkimuslähtökohdista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Keskustelu tutkimuksen kysymyksenasettelusta ja johtopäätöksistä on tervetullut, sillä muun tutkimustiedon tavoin myös Venäjää koskeva tieto syntyy vuorovaikutuksesta ja dialogista toisiaan täydentävien tutkimuksellisten näkökulmien kesken, Teija Tiilikainen kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Tiilikainen vastaa Ulkopoliittisen instituutin Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla -raportin herättämään kritiikkiin.

Tiilikaisen mukaan myös Venäjää täytyy Suomessa voida tutkia yleisin tutkimuksellisin premissein.

– Tutkimukseen perustuvaa tietoa on voitava esitellä avoimesti ja siitä on kyettävä vetämään ne johtopäätökset, johon kulloinenkin tutkimus antaa aihetta, hän toteaa.

SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne moitti selvitystä torstaina Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

”Ulkopolitiikassa selvitys antaa kovin vähän aineksia Venäjän toiminnan ymmärtämiseen. Raportti jää mielipidetasolle, ja tekstiä voi lukea enemmän pelkoja nostattavana kuin aitoja vastauksia antavana. Selvitys tarkastelee Venäjän toimintaa tyhjiössä analysoimatta, mitä maailmassa muuten tapahtuu”, Rinne muun muassa kirjoitti.

Rinne totesi myös, että ”raportti tilattiin pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kaudella”.

Teija Tiilikainen teroittaa, ettei kyseessä ollut hallituksen tilaama selvitys.

– Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, Venäjä-tutkimushanke ei ollut valtioneuvoston tilaustutkimus, vaan sen rahoitus perustui kilpailtujen tutkimusvarojen hakuun kattoteeman ollessa ’Suomen kokonaisturvallisuus muuttuvassa toimintaympäristössä’.

Vaikkei Tiilikainen mainitsekaan Rinnettä tekstissään, on kyse Helsingin Sanomien mukaan vastauksesta hänen kommentteihinsa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)