Verkkouutiset

”Nykyinen järjestelmä rakennettu heteroydinperheille” – SAK mullistaisi perhevapaat

SAK haluaa uudistaa perhevapaajärjestelmää siten, että se huomioisi myös erotilanteet, sateenkaariperheet ja yksinhuoltajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nykyinen järjestelmä on rakennettu heteroydinperheitä ajatellen, totesi SAK:n mallin toimittajille esitellyt ekonomisti Ilkka Kaukoranta.

SAK haluaisi antaa palikat vanhempien koottavaksi. SAK ehdottaa, että synnyttävä äiti saisi ensin viisi viikkoa raskausrahaa, kun nykyisin äitiysrahaa maksetaan 4,2 kuukautta.

SAK:n mallissa vanhempainrahaa maksettaisiin 12 kuukautta, ja se jaettaisiin tasan vanhempien kesken. Kummallakin juridisella vanhemmalla olisi kolmen kuukauden kiintiö, jota ei saa luovuttaa pois. Loput päivistä eli kummallakin kolme kuukautta olisi siirrettävissä toiselle vanhemmalle tai perheenjäsenelle. Kolme viikkoa olisi mahdollista pitää vanhempainvapaata yhtä aikaa toisen vanhemman kanssa.

Erotilanteessa myös etävanhempi saisi oikeuden perhe-etuuksiin. Perhevapaita voisi siirtää esimerkiksi lähi- tai etävanhemman puolisolle. Yksinhuoltaja voisi siirtää perhevapaita esimerkiksi isovanhemmalle tai muille perheenjäsenille. Sateenkaariperhe voisi jakaa etuudet haluamallaan tavalla kaikkien vanhempien kesken. Kolmen kuukauden kiintiö koskisi kuitenkin juridisia vanhempia.

Nykyisin vanhempainrahaa maksetaan 6,3 kuukautta, ja sen voi käyttää kumpi tahansa vanhemmista. Lisäksi isyysrahaa maksetaan 2,2 kuukautta, josta kolme viikkoa on mahdollista pitää samaan aikaan äidin kanssa.

Äidin oikeudet eivät heikkenisi

Nykyisin äidin on mahdollista pitää korkeintaan 10,5 kuukautta vapaata ja isän 8,5 kuukautta. SAK:n mallissa kumpi tahansa vanhemmista voisi halutessaan käyttää yhdeksän kuukautta vanhempainrahakaudesta. Lisäksi äidillä olisi viiden viikon raskausrahakausi, eli äidinkään oikeus vapaisiin ei heikkenisi nykyisestä juuri lainkaan, vaikka joustavuutta lisättäisiin.

Raskausraha ja vanhempainrahan ensimmäinen kuukausi maksettaisiin korotettuna kahdelle vanhemmalle, kun nykyisin vain äitiysrahaa maksetaan 56 päivää korotettuna.

SAK:n mallissa yhteen laskettuna vanhempainvapaat pitenisivät nykyisestä 12,7 kuukaudesta 13,2 kuukauteen.

Välillä töissä, välillä perhevapaalla

Nykyinen kotihoidon tuki, joka koostuu hoitorahasta, sisarkorotuksista, hoitolisästä ja kuntalisästä, korvattaisiin SAK:n mallissa hoitorahalla, jota maksettaisiin vain kuusi kuukautta. Nykyisin kotihoidon tukea voi hakea, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

Kaukorannan mukaan nykyinen malli kannustaa jäämään kotiin, sillä mitä pitempään lasta hoitaa kotona, sitä pidempään kotihoidon tukea maksetaan.

SAK:n mallissa hoitoraha jaettaisiin tasan vanhempien kesken. Etuus olisi 800 euroa kuukaudessa. Puolitettuna etuus riittäisi yhdeksi vuodeksi ja hoitoraha olisi silloin 400 euroa kuukaudessa, eli hieman enemmän kuin hoitorahan määrä ilman lisiä nykyisin on.

SAK:n mallissa vanhempainrahoja voisi käyttää joustavasti, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Hoitorahoja voisi säästää ja käyttää, kunnes lapsi täyttää seitsemän vuotta. Näin ollen vanhempi voisi käydä välillä töissä ja olla välillä vanhempainvapaalla.

– Nykyinen laki ei taivu siihen, että vanhempainrahakausi keskeytettäisiin, Kaukoranta sanoi.

SAK:n malli olisi kustannusneutraali, eli se ei lisäisi kustannuksia, eikä työnantajien tai palkansaajien maksutaakka kasvaisi nykyisestä.

Kustannusvapaa rakenneuudistus ei SAK:n mukaan ole lopullinen ratkaisu perheiden haasteisiin, vaan SAK tavoittelee edelleen vanhempainrahakauden pidentämistä nykyisestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)