Verkkouutiset

Vihreät väittelivät tiedollisten sirkkojen ja matojen käytöstä ruokana: hyönteisillä on halu elää

Sirkkakebabit ja jauhomatojauhelihakin mainittiin vihreiden puoluekokouksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden puoluekokoukselle tehdyssä aloitteessa Matinkylä-Olarin vihreät haluavat tuoda puoluekokouksissa osaksi kattausta vaihtoehtoiset proteiinilähteet.

– Kasvisruoan ohella meidän tulisi kuitenkin puolueena tarkastella myös muita, vaihtoehtoisia proteiinilähteitä. Maailmalla hyönteisten käyttö ruokana ja erityisesti proteiininlähteenä on yleistä monessa paikassa, aloitteessa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vihreiden puoluehallitus ei päätösesityksessään pidä hyönteisruokaa tarpeellisena.

– Eettisestä näkökulmasta asia ei ole yksinkertainen. Viimeaikaisen tutkimuksen valossa hyönteiset tai osa niistä on kognitiivisesti kyvykkäitä, vihreiden puoluehallitus totesi.

Kognitiivinen tarkoittaa tiedollista tai tajunnan sisältöä, tiedostusta tai havainnointia omaavaa.

Puoluekokouksessa puhuneen kokousedustaja Karla Lopin mukaan muilla eläimillä on kokouksessa puolustajansa, joten hän puolustaa hyönteisiä.

Muutosesityksen aloitteeseen tehneen Lopin mukaan ”hyönteiset ovat eläimiä, ja niillä todennäköisesti on jonkinlainen halu elää”.

– Koska kasvit ovat olemassa, ei meidän tarvitse ottaa mitään aktiivista kantaa etsiäksemme uusia eläimiä syötäväksi, Karla Loppi sanoi.

– Jos meidän on mahdollista antaa niiden (hyönteisten) olla rauhassa, se on meiltä jalosti tehty. Tehkäämme niin.

Lopin jälkeen puhunut Simo Raittila halusi vahvemmin hyönteisruokaa puoltavan linjan puoluekokoukselta.

– On mielestäni oikein nostaa esiin kysymys hyönteisten kognitiivisistä kyvyistä. Tästä huolimatta on mielestäni aika kiistatonta, että naudan, sian tai muun korvaaminen esimerkiksi jauhomatojauhelihalla tai sirkkakebabilla vähentäisi älykkäiden eläinten kärsimystä, Simo Raittila sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)