Verkkouutiset

Vihreät puolustavat koulutusta ”sädekehä pään päällä” – mutta eivät peruisi leikkauksia

Kokoomuslaiset ihmettelevät, miksi vihreät eivät esitä vaihtoehtobudjetissaan koulutukseen kohdistuvien leikkausten perumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kehotti vihreitä pyytämään anteeksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.), jota vihreät ovat arvostelleet koulutusleikkauksista.

Orpo sanoi, että mikäli hän on oikein ymmärtänyt, niin vihreät hyväksyisi 250 miljoonan euron säästöt koulutukseen. Eduskunta keskusteli tänään oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vastasi, että vihreät ovat sitoutuneet korjaamaan kaikki leikkaukset.

– Miksi te ette voi korjata niitä? Miksi ette itse lähde perumaan leikkauksia, Niinistö kyseli.

Myös Grahn-Laasonen yhtyi kritiikkiin.

– Vihreät ovat tässä salissa sädekehä pään päällä sanomassa, että he eivät leikkaisi koulutuksesta, Grahn-Laasonen sanoi.

”Petteri Orpo sekoilee, noloa”

Väittelyä käytiin myös Twitterissä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri Henrik Vuornos linkitti tviittiinsä tiedoston, jonka mukaan vihreiden varjobudjetissa on 246,5 miljoonaa euroa koulutusleikkauksia. Omassa vaihtoehtobudjetissaan vihreät leikkaisivat varhaiskasvatuksesta, ammatillisesta koulutuksesta ja korkeakouluilta.

Liitteen mukaan vihreät hyväksyvät 99 miljoonan euron säästöt varhaiskasvatukseen kunnissa, koska puolue ei ole vaihtoehtobudjetissaan esittänyt kunnille määrärahoja säästöpäätösten kumoamiseksi.

Ammatilliseen koulutukseen vihreät esittävät määrärahoja vain 80 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa sitä, että vihreät hyväksyisivät 110 miljoonan euron säästöt ammatilliseen koulutukseen. Hallitus esittää ensi vuoden budjetissaan 190 miljoonan euron säästöä ammatilliseen koulutukseen.

Vihreät eivät myöskään esitä korkeakoulujen indeksin palauttamista, joten vihreiden vaihtoehtobudjetissa leikattaisiin korkeakouluilta 37,5 miljoonaa euroa vuoden 2017 tasossa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vastasi Vuornoksen tviitiin, että kokoomus on ymmärtänyt asian väärin. ”Aika noloa”, Niinistö lisäsi.

Vuornos vastasi tähän, että noloa on se, että puhutaan toista ja esitetään toista. ”Miksi leikkausten perumista ei esitetä varjobudjetissa?” hän kysyi.

Toisessa tviitissään Niinistö sanoi Petteri Orpon sekoilevan. ”Noloa. Vihreä vaihtoehto korvaa kaikki valtion leikkaukset koulutuksesta v 2016-2017. Kirjaustapa tarkistettu VM/OKM”, Niinistö kirjoitti.

Kokoomuslaisten peräänkuuluttamia määrärahoja ei löydy vihreiden vaihtoehtobudjetista vuodelle 2017.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)