Verkkouutiset

Tämä olisi Iiro Viinasen leikkauslista – ”puolueiden pallo on pahan kerran hukassa”

1990-luvun alun lama-ajan valtiovarainministeri arvioi puheet kahden tai kolmen miljardin euron sopeutustarpeesta alimitoitetuiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iiro Viinasen (kok.) mukaan leikkauksia olisi tehtävissä satojen miljoonien eurojen edestä muun muassa yritystuista ja maataloudesta.

Verotukia olisi mahdollista karsia.

Kehitysapua olisi mahdollista leikata edelleen.

Työttömyysturvan porrastamisesta saisi myös säästöjä.

Kaikki verottomat etuudet Viinanen tekisi veronalaisiksi tuloiksi.

Arvopapereiden luovutuksen verovapaudesta olisi osin mahdollista luopua.

Työmarkkinoiden jäsenmaksujen verovähennystä ministeri ehdottaa poistettavaksi.

Yleisestä arvonlisäverokannasta poikkeavia alv-kantoja olisi hänen mielestään varaa nostaa. Vastapainona tuloveroa olisi mahdollista alentaa.

Tuollainen olisi Viinasen lista.

– Nämä ovat vain muutaman esimerkki mainitakseni. Kohteita on budjettikirja pullollaan, mutta se täytyy lukea, Viinanen toteaa.

Listan laatija huomauttaa, että nykyinen hallitus on käyttänyt alijäämien tilkitsemiseen ”vippaskonsteina” erilaisia kertaeriä, kuten siirtoja eläkerahastosta, takuurahastosta ja valtion omaisuuden myyntiä.

– Niitä on aika vaikea sellaisen tietää, joka ei ole koskaan lukenut budjettikirjaa. Ikäviä säästöpäätöksiä on pyritty välttelemään, Viinanen toteaa.

Hän arvioi, että puolueiden kriisitietoisuus ei ole vieläkään riittävällä tasolla.

– Pallo on pahan kerran hukassa, Iiro Viinanen sanoo.

Yhtä huutokauppaa

Valtiovarainministeriö julkisti oman arvionsa sopeutustarpeesta torstaina. Ministeriön arvion mukaan tarvittaisiin 6 miljardin euron sopeutustoimet julkiseen talouteen velkasuhteen kääntämiseksi laskuun. Valtiontalouden palauttaminen lähelle tasapainoa edellyttäisi 4 miljardin euron sopeutustoimia pelkästään valtiontalouteen.

Iiro Viinanen suosittelee luottamaan sopeutustarpeen arvioinnissa puhtaasti valtiovarainministeriön kansantalousosaston lukuihin.

– Nythän se on ollut yhtä huutokauppaa. Kaikki ekonomistit esittävät omia lukujaan, ja se johtaa siihen että valitaan mieluisimmat. Pitää olla valtiovarainministeriön luvut ja sillä siisti, Viinanen sanoo Verkkouutisille.

Viinasen mielestä talouden tavoitteeksi pitäisi ottaa nimenomaan talouden tasapainottaminen seuraavan vaalikauden aikana.

Ministeri Viinasen suositus on hoitaa sopeutus siten, että puolet euromääräisestä sopeutustarpeesta yksilöitäisiin heti hallituskauden alussa. Myös toiseen puoliskoon leikkaustarpeesta pitäisi hänen mukaansa sitoutua heti hallituksen alkutaipaleella, mutta se yksilöitäisiin vasta kahden vuoden päästä. Silloin tehtäisiin päätökset, joilla valtiontalous tasapainotettaisiin vaalikauden loppuun mennessä.

Leikkausten ohella Viinanen kannustaisi yrityksiä investointeihin ottamalla käyttöön kotimaahan suuntautuvien tuotannollisten investointien vapaan poisto-oikeuden esimerkiksi kolmen vuoden määräajaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)