Verkkouutiset

Mustaa mönjää leluissa: Homeita, hiivoja ja aerobisia mikrobeja

Kumiankat ovat tuntemattomia tautipesiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tuoteturvallisuuden asiantuntija Asta Koivisto kirjoittaa viraston blogissa lasten kylpemisestä bakteeripesien kanssa.

Hän kertoo kotonaan lasten lempikylpylelun sylkäisseen tyhjennettäessä nenästään veden sijasta mustaa.

– Kun hahmoa tarkasteli valoa vasten, lelun sisällä näytti olevan jotain tummaa. Päätin leikata lelun auki. Ruumiinavauksessa paljastui ällöttävä löytö: kylpylelu oli vuorautunut sisältä mustalla mönjällä, jota lelu oli hetki sitten sylkäissyt nenästään, Tukesin Koivisto kertoo.

– Äitinä ja tuoteturvallisuuden asiantuntijana aloin luonnollisesti heti miettiä kylpylelujen turvallisuutta. Miten mustaa mönjää sisältävä lelu vaikuttaa kylpyveteen? Olisivatko lelut pysyneet puhtaampina, jos lelusta olisi puristanut vedet pois jokaisen käytön jälkeen? Ovatkohan kaupoissa myytävät kylpylelut ylipäänsä turvallisia?

Testattu kylpylelu noin kuuden kuukauden käytön jälkeen. Tukes

Tukesissa päätettiinkin lähettää 12 kylpylelua laboratorioon turvallisuustesteihin selvittämään mahdollista mikrobikasvustoa.

– Laboratoriotesteissä löytyi homeita, hiivoja ja aerobisia mikrobeja.

Ftalaattitestien tulokset olivat hyvät, mikrobitestien tulokset eivät olleet yhtä hyviä.

– Yhden käytössä olleen lelusetin leluihin oli kertynyt näkyvää mönjää lelun sisäpinnalle. Kyseisen setin neljästä kylpyankasta kaksi tyhjennettiin jokaisen käyttökerran jälkeen ja loput kaksi nostettiin vain kuivumaan. Visuaalisten havaintojen perusteella juuri näihin tyhjennettyihin leluihin näytti kertyvän ällöttävää mönjää jopa verrokkina toimineita tyhjentämättömiä leluja enemmän, Koivisto kirjoittaa.

– Tulokset eivät kuitenkaan tukeneet visuaalisia havaintoja. Vain kuivumaan nostetun ankan pinnalta löytyi hiukan kohonneet pitoisuudet homeita. Myös testatut aerobiset mikrobit ja hiivat olivat enemmän koholla näytteessä, joka oli vain nostettu kuivumaan kylpyjen jälkeen.

Kolmeen leluun ei tullut noin puolen vuoden tavanomaisen käytön aikana näkyvää kasvustoa.Pitoisuudet olivat huomattavasti maltillisempia verrattuna niihin kylpyleluihin, joihin oli tullut näkyvää kasvustoa.

– Testeissä ei löytynyt ainakaan lisääntymiselle vaarallisia rajoitettuja ftalaatteja, eli niiden osalta vaikuttaisi siltä, että yritykset ovat huomioineet velvollisuutensa. Ovatko kylpylelut kuitenkin niin suuria bakteeripesiä, ettei niitä kannata ostaa lainkaan?, kirjoittaja kysyy.

– Testien perusteella kannattaa ainakin huolehtia, että kylpylelut tyhjentää käytön jälkeen. Lisäksi kannattaa tarkkailla kylpylelun kuntoa.

Tukesin havaintojen mukaan mustan kasvuston lelun sisällä voi havaita myös päällepäin, jos ei muutoin, niin lelua valoa vasten katsomalla. Kylpylelut kannattaa tarvittaessa vaihtaa uusiin säännöllisin väliajoin.

Muualla tehdyissä kylpylelututkimuksissa on noin 70 prosentissa kuluttajilta kerätyissä leluissa havaittu mustaa kasvustoa ja kaikista löytyi korkeat bakteeripitoisuudet.

– Lämmin ja kostea ympäristö, mikä kypylelunkin sisältä löytyy, on monille mikrobeille suotuisa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)